zmiana świadczenia wychowawczego na formę rzeczową - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 13 lut 2018, 10:22

Przed wydaniem decyzji robicie po prostu wszczęcie postępowania na podstawie przepisów szczególnych? czy w jaki sposób ją zmieniacie? od radcy dostaliśmy propozycję wznowienia postępowania na podst.art. 145, § 1, pkt. 5 KPA ponieważ dane w tej sprawie okoliczności istniały już przed wydaniem decyzji. Ale mi to wznowienie nie pasuje ponieważ po zakończeniu postępowania w tym trybie : organ odmawia uchylenia decyzji dotychczasowej lub uchyla decyzję dotychczasową,a tu nam chodzi o zmianę decyzji nie o uchylenie.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 9:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Napisano: 13 lut 2018, 10:59

Też jestem ciekawa bo mamy rodzinę gdzie występuje problem alkoholowy - mają do wypłaty 1.000 zł - pomoc rzeczowa wydaje się - byłaby najlepszym rozwiązaniem - ale jak to rozgraniczyć - że np 600zl żywność (przelew do sklepu - który sklep wybrać jak np w pobliżu msc zamieszkania jest ich 4 czy 5) a pozostała kwota na ubrania? jeśli potrzebne będą lekarstwa? czy opłaty w szkole? jak to rozwiązujecie? Pomoc rzeczowa w pewnych rodzinach byłaby super rozwiązaniem ze względu na dzieci - jednak kto i w jaki sposób ma decydować na co przeznaczyć pieniądze? Bardzo proszę o wskazanie dobrych praktyk
danutka
Stażysta
Od: 27 cze 2017, 13:03
Zajmuję się: SW/FA/ŚR

Napisano: 28 sty 2021, 11:20

Witam jeśli kase otrzyma asystent rodziny bo środki są marnotrawione to zmieniamy decyzje na formę rzeczową??? czy ma ktoś taką decyzje?? bardzo proszę o pomoc
ola1234567
Stażysta
Od: 17 maja 2018, 15:26
Zajmuję się: SR

Napisano: 29 sty 2021, 8:52

witam

tzn. że notatka służbowa pracownika socjalnego opisująca złe wydatkowanie pieniędzy jest dla mnie wszczęciem postępowania i zlecam wywiad?
a co z pozostałymi świadczeniami? u mnie pani ma świadczenie wychowawcze, rodzinne, fundusz i pracownik socjalny będzie chciał tylko świadczenie wychowawcze zmienić na formę rzeczową, notatka jest o sytuacji rodziny nie wskazuje narazie na zmianę formy i konkretnego świadczenia. Więc co z pozostałymi świadczeniami? do jakiej sprawy to zarejestrować? Dopiero w wywiadzie napisze o zmianę wychowawczego na formę rzeczową.
500+
Referent
Od: 10 mar 2017, 13:40
Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,

Napisano: 17 lut 2021, 11:59

A czy asystent może otrzymywać pieniądze?? czy to jest zgodne z przepisami prawa??
ola1234567
Stażysta
Od: 17 maja 2018, 15:26
Zajmuję się: SR

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x