Zmiana ustawy - ustalenie kosztów objęcia rodziny zastępczej opieką koordynatora - Piecza Zastępcza

Strona 7 z 9    [ Posty: 86 ]

Napisano: 24 mar 2023, 13:58

ZiBi28 pisze:Rozmawiałem wczoraj z panią z jednego z powiatów która poinformowała mnie, że była na szkoleniu z którego jasno wynika, że za osoby pełnoletnie kontynuujące naukę i nadal przebywające w rodzinie zastępczej nie należy żądać zwrotu kosztów opieki koordynatora albowiem art. 191 ust. 7 naszej ustawy po nowelizacji wyraźnie mówi "... opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej finansuje proporcjonalnie do liczby dzieci powiat o którym mowa w ust. 1- 4", (nie osób pełnoletnich). I co teraz?????????
A gdzie w art. 191 jest mowa o osobach pełnoletnich w kontekście odpłatności powiatów czy zwrotów z gmin? też nie ma użytego terminu "osoba pełnoletnia" a jednak obciążamy gminy i powiaty za pełnoletnich pozostających w rodzinie zastępczej..
Anaya
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 11:28
Zajmuję się: Świadczenia na dzieci umieszczone w pieczy

Napisano: 28 mar 2023, 8:07

W art. 191 nie ma mowy o osobach pełnoletnich. Jest natomiast mowa tylko o dzieciach. Osoba po ukończeniu 18 roku życia nie jest dzieckiem. A zatem można interpretować zapisy tego przepisu jako dotyczące tylko dzieci tj. osób przed ukończeniem 18 roku życia. I wiem, że są prawnicy którzy tak to interpretują. Refundacja kosztów pobytu osoby pełnoletniej w rodzinie zastępczej kontynuującej naukę dotyczy świadczenia dla rodziny zastępczej. Jakie zadania ma koordynator rodzinnej pieczy zastępczej w stosunku do osoby pełnoletniej? Wydaje mi się, że niewielkie i jedynie za zgodą tej osoby.
ZiBi28
Praktykant
Od: 24 lis 2021, 9:23
Zajmuję się: Sprawy pieczy zastepczej.

Napisano: 28 mar 2023, 8:54

ZiBi28 pisze:
28 mar 2023, 8:07
W art. 191 nie ma mowy o osobach pełnoletnich. Jest natomiast mowa tylko o dzieciach. Osoba po ukończeniu 18 roku życia nie jest dzieckiem. A zatem można interpretować zapisy tego przepisu jako dotyczące tylko dzieci tj. osób przed ukończeniem 18 roku życia. I wiem, że są prawnicy którzy tak to interpretują. Refundacja kosztów pobytu osoby pełnoletniej w rodzinie zastępczej kontynuującej naukę dotyczy świadczenia dla rodziny zastępczej. Jakie zadania ma koordynator rodzinnej pieczy zastępczej w stosunku do osoby pełnoletniej? Wydaje mi się, że niewielkie i jedynie za zgodą tej osoby.
A art. 191 ust. 11 ? W kontekście obciążania gmin.
Pracownik83
Praktykant
Od: 16 lut 2023, 9:20
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 28 mar 2023, 10:36

No to może niech się wypowie w tej sprawie ktoś kto był na szkoleniu i warto ustalić jak ma być robione, ponieważ są powiaty odmawiające pokrywania tych kosztów, a wtedy czeka nas tylko droga sądowa (czy warto?).
ZiBi28
Praktykant
Od: 24 lis 2021, 9:23
Zajmuję się: Sprawy pieczy zastepczej.

Napisano: 28 mar 2023, 19:14

TOMASZ18 pisze:
22 mar 2023, 8:52
dostałem dzisiaj odpowiedź z Ministerstwa w temacie czy kosztami koordynatora obciążać również gminy, odpowiedź jest twierdząca
cytuje "Wobec powyższego, w opinii Biura Pełnomocnika Rządu ds. Polityki Demograficznej gmina właściwa ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem go po raz pierwszy w pieczy zastępczej powinna partycypować w kosztach objęcia rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej. Wynika to bowiem wprost z art. 191 ust. 9 w/w ustawy, który stanowi, iż przepisy ust. 2-4 i 7 stosuje się odpowiednio."
Czy otrzymał ktoś taką interpretację do urzędu? Poprosiłam Pana o przesłanie na priv ale cisza.
Asiak2023
Praktykant
Od: 27 mar 2023, 17:16
Zajmuję się: RZ

Napisano: 29 mar 2023, 8:22

proszę o przesłanie na priv jeszcze raz maila, wysłałem ponad 20 osobom i mogłem przeoczyć w tym natłoku
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2023, 9:16

TOMASZ18 pisze:
29 mar 2023, 8:22
proszę o przesłanie na priv jeszcze raz maila, wysłałem ponad 20 osobom i mogłem przeoczyć w tym natłoku
Dziękuję
Asiak2023
Praktykant

Napisano: 31 mar 2023, 10:35

Proszę o informację, jak to jest u Państwa w kwestii - co wchodzi w skład kosztów objęcia rodziny zastępczej koordynatorem rodzinnej pieczy zastępczej. Zgodnie z ustawą nie jest to ściśle określone, a podręcznik "Nowelizacja ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej. Pytania i odpowiedzi. Część 1", również tego nie precyzuje. W związku z tym powstała duża dowolność w tym temacie. Jednak czy koszty: utrzymania budynku, odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, szkolenia, można ująć w kosztach objęcia rodziny opieką koordynatora? Mam duże wątpliwości co do tego.
Pcprka1
Praktykant
Od: 30 mar 2023, 14:49
Zajmuję się: PS/ŚW

Napisano: 31 mar 2023, 11:38

W naszej jednostce do kosztów koordynatora liczmy: wynagrodzenie brutto + koszt poniesiony przez pracodawcę (pochodne) + ewentualnie ppk pracodawcy + odpis zfśs + delegacje + koszt szkoleń + ryczałt na samochód
Paulinapcpr
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 23:02
Zajmuję się: piecza zastępcza
księgowość

Napisano: 31 mar 2023, 16:12

My obciążamy powiaty i gminy następującymi kosztami koordynatora: wynagrodzenie wraz z pochodnymi, zfśc, ryczałty, delegacje, szkolenia indywidualne koordynatorów, badania okresowe koordynatorów, abonamenty za tel. służbowe, za rok trzynaste wynagrodzenie i wypłacone nagrody jak będą, tak naprawdę to co jest wydatkowane na danego pracownika i jesteśmy wstanie to udokumentować w razie kontroli. nie obciążamy za materiały biurowe i utrzymanie budynku. A czy już obciążał gminy?
Asiak2023
Praktykant

Strona 7 z 9    [ Posty: 86 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x