zmiana zarządcy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
zmiana zarządcy
dodatek przyznany do lipca br., spółdzielnia mieszkaniowa informuje nas, że od maja zaprzestaje obsługi danego bloku, nie wiemy kto będzie teraz zarządcą jakie czynności podjąć dalej w stosunku do wnioskodawcy?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: zmiana zarządcy
cóż...dodatek wnioskodawcy dalej się należy...bo blok stoi i czynsz płacą...zmieni się tylko zarządca a to już trzeba poczekać...może pod koniec kwietnia lub na początku maja wyjaśni się sytuacjazogan pisze: 11 kwie 2023, 7:54 dodatek przyznany do lipca br., spółdzielnia mieszkaniowa informuje nas, że od maja zaprzestaje obsługi danego bloku, nie wiemy kto będzie teraz zarządcą jakie czynności podjąć dalej w stosunku do wnioskodawcy?

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no i potem jak się wyjaśni postanowieniem z urzędu zmienia się decyzje w części dotyczącej że dodatek wypłaca się dla administratora tj X a nie Y lub innej uprawnionej osobie
-
- Stażysta
- Kontakt:
rozumiem, że robicie to zgodnie z art. 7 ust. 10 DM i nawet jak się zmienia zarządca i koszty to nic nie zmieniacie przez okres 6 -cy. Dopytuje bo nie jestem przekonana...
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak dodatek przez 6 miesięcy jest niewzruszony mimo zmian wpływających na jego wysokość
-
- Stażysta
- Kontakt:
czy wzywać te osoby s=do złożenia stosownych wyjaśnień. Otrzymaliśmy informację ze spółdzielni, żadna z osób pobierających DM nie poinformowała nas o tym fakcie
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
interpretacja z lexa:
Czy zmiana zarządcy to już bezprzedmiotowość wg Was?
Na jakie art. się powołać przy wyłącznie zmianie decyzji w zakresie zarządcy?...w związku ze zmianą zarządcy budynku organ powinien stwierdzić w formie decyzji administracyjnej wygaśnięcie decyzji przyznających dodatek mieszkaniowy na okres do 31.07.2023 r., w trybie art. 162 § 1 pkt 1 i § 3 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego - dalej k.p.a. Powołane przepisy k.p.a., regulują jeden z nadzwyczajnych trybów postępowania administracyjnego. Treść art. 162 § 1 k.p.a., stanowi, że organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1) stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo, gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony;
2) została wydana z zastrzeżeniem dopełnienia przez stronę określonego warunku, a strona nie dopełniła tego warunku.
Organ stwierdza wygaśnięcie decyzji w drodze decyzji (art. 162 § 3 k.p.a.). Wobec powyższego, w niniejszej sytuacji, organ powinien wygasić decyzje przyznające dodatek mieszkaniowy z uwagi na słuszny interes organu, który wypłaca to świadczenie ze środków własnych gminy (art. 9 u.d.m.). Z kolei osoby ubiegające się o dodatek mieszkaniowy mogą złożyć wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego w dowolnym wybranym przez siebie terminie, ponieważ przepisy u.d.m., w porównaniu do innych aktów prawnych, nie zawierają ściśle określonego terminu na złożenie wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
Czy zmiana zarządcy to już bezprzedmiotowość wg Was?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Lex faktycznie radzi zakończyć decyzję.
Dla mnie zmiana zarządcy nie jest ku temu powodem. Ostatnio miałam podobną sytuację, stawili się obaj zarządcy (poprzedni i obecny), spisali w mojej obecności świadczenia. W systemie dokonałam zmiany, poinformowałam świadczeniobiorcę pisemnie jak również nowego zarządcę o art. 8 ust. 4 itd.
Decyzja u mnie nadal trwa
Warunkiem takiej postępowania jest jednak fakt, że nowy zarządca zawrze umowę najmu z tym lokatorem, który pobiera DM. U mnie już umowa została zawarta, gdy już stawili się w urzędzie.
Dla mnie zmiana zarządcy nie jest ku temu powodem. Ostatnio miałam podobną sytuację, stawili się obaj zarządcy (poprzedni i obecny), spisali w mojej obecności świadczenia. W systemie dokonałam zmiany, poinformowałam świadczeniobiorcę pisemnie jak również nowego zarządcę o art. 8 ust. 4 itd.
Decyzja u mnie nadal trwa

Warunkiem takiej postępowania jest jednak fakt, że nowy zarządca zawrze umowę najmu z tym lokatorem, który pobiera DM. U mnie już umowa została zawarta, gdy już stawili się w urzędzie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Co z dodatkiem mieszkaniowym za część miesiąca?
Zarządca stary z nowym sam się rozlicza?
Czy ja to jakość rozstrzygam?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Dodatku nie przeliczasz na dni. Jeśli zmiana zarządcy nastąpiła po 10, czyli po wypłacie to zmieniasz od kolejnego miesiaca. Jeśli wcześniej, to niech napiszą, że rozliczą się sami.ops-ops pisze: 24 paź 2024, 12:04 Co z dodatkiem mieszkaniowym za część miesiąca?
Oprócz zmiana zarządcy - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Zaliczka na koszty zarządu
PROCEDURA PRZYZNANIA DM
stypendia szkolne
Wyliczenie DM
ryczałt za ogrzewanie
protokół
informacja dla zarządcy - proszę o pomoc
Zmiana lokalu w trakcie miesiąca
decyzja
prośba o sprawdzenie wyliczenia dodatku mieszkaniowego (pierwszy raz :) )
brak kanalizy sieciowej
CENA za 1kWh
Wstrzymanie dodatku a dwa okresy przyznania
Obywatel Ukrainy do kiedy DM
Wyliczenie dodatku mieszkaniowego
CENTRALNE OGRZEWANIE