Zmiany w FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 5 z 11    [ Posty: 106 ]

Napisano: 20 sie 2015, 13:35

Komornik z tego co wyegzekwuje potrąci sobie należność a resztę przekaże nam i rubta z tym co chceta.
Narazie wpłaty zaliczymy do bieżącego okresu, dopiero jak wystąpimy z wnioskiem o przyłączenie do egzekucji za okres świadczeniowy 2008/2009 ; 2009/2010 ; 2010/2011 ; 2011/2012 ; 2012/2013 ; 2013/2014 ; 2014/2015 dopiero wtedy wpłaty zaliczymy do najstarszego długu za 2008/2009.
Dłużnik będzie dłuuuuuugo płacił odsetki za 2008/2009 jak je spłaci to wtedy zacznie spłacać należność główną. Spłaci okres 2008/2009 to zacznie spłacać 2009/2010 poczynając od odsetek i. t. d.
Życia mu zabraknie na spłatę długu.
Tosia 3

Napisano: 20 sie 2015, 13:42

Upomnienia to instrument z egzekucji administracyjnej której już nie będzie wiec nie będą koszty upomnienia podlegały egekucji sądowej - ona obejmować będzie tylko należność główna, odsetki (no i oczywiście koszty).
Sprawa więc moim zdaniem jasna.
Co to podawania za lata poprzednie długu z fa i odsetek, to tak łatwo nie będzie, że podamy komornikowi byle co i jest super. Jak dłużnik do nas przychodzi dziś i prosi o konkretne dane ile ma długu, ile odsetek zostało, jak je ustalamy, jak biegna dalej, to jako wierzyciel mamy obowiązek mu to dokładnie wskazać, I żadnym tłumaczeniem nie jest to że nie wiemy bo jest bałagan w rozliczeniach i nic z tym latami nie robimy.
Komornikowi sadowemu mamy obowiązek podac dokładnie ile jest długu w tym odsetek, daty wypłat w poszczególnych miesiącach, bo przecież musi jakoś komornik prawidłowo dalej naliczać odsetki i rozliczać zwroty, bo przecież odsetki tez będzie dalej naliczał i egzekwował komornik sądowy. Twierdzenie ze jakoś to będzie, ze cokolwiek podajemy komornikowi i będzie ok, że my nic dokładnie nie wiemy ile ma dłużnik do zwrotu bo niby jest bałagan w przepisach, to marne wytłumaczenie i droga.
Ja dokładnie wiem ile dany dłużnik ma jeszcze do zwrotu, wiem ile ma odsetek, od kiedy je naliczam, ile już mi spłacił i jak to zostało rozliczone. Przeciez to podstawy w porządnej pracy z dochodzeniem zwrotów od dłużników.
Jak ktoś inny ma bałagan to jego problem
małami

Napisano: 20 sie 2015, 13:46

Eliza7536 pisze:A powiedzcie jeżeli chodzi o te daty wypłat - to muszę iść do księgowej i zapytać się w jakie konkretnie dni przez cały następny rok będzie wypłacała fa - dobrze rozumiem? i te daty muszę podać komornikowi? A co jeżeli z jakiś przyczyn wypłaci o dwa dni później np choroba to co pisma wyjaśniajace do wszystkich komorników że nastąpiła zwłoka 2 dni?????

Proszę odpowiedzcie na to banalne pytanie
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 13:47

Elmer pisze:Nowa - szczerze wg mnie obowiązek podawania dat wypłat dotyczy tylko i wyłącznie nowo przyznanych świadczeń (czyli od tego okresu). Nie będziemy się cofać Samo cofanie się i podawanie dat wypłat nic by nie dało ani nam ani komornikowi.
Art. 9. 1. Należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego, wraz z odsetkami, podlegające przed dniem wejścia w życie ustawy ściągnięciu w trybie administracyjnego postępowania egzekucyjnego, w stosunku do których nie jest prowadzone administracyjne postępowanie egzekucyjne, podlegają ściągnięciu, w trybie określonym w art. 27 ust. 3 i 3a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, z uwzględnieniem należności dotychczas wyegzekwowanych.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, w sprawach, w których administracyjne postępowanie egzekucyjne zostało umorzone na podstawie art. 8, wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w art. 27 ust. 3 ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, lub o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w art. 27 ust. 3a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, składa się do organu egzekucyjnego w terminie 3 miesięcy od dnia otrzymania postanowienia o umorzeniu.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2, dołącza się także informację o wysokości pozostałych do ściągnięcia należności uwzględniającą należności dotychczas wyegzekwowane.
Wydaje mi się że jak ta zmiana wejdzie to daty wypłat każdego wypłaconego świadczenia od 2008r. będzie trzeba wskazać. Moim zdaniem będziemy słać odpowiednie wnioski do komornika a wraz z tymi wnioskami zgodnie z zapisem tej zmiany informacje o datach wypłat.

Jeśli miałeś osobe uprawnioną która np. przez 5 miesięcy w 2008r. pobierała u Ciebie FA no najpierw sprawdzasz czy komornik dalej prowadzi egzekucję następnie składasz odpowiedni wniosek a wraz z nim m.in. odpowiednią informację.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 13:47

Elmer z tego co kiedys czytałm to pracujesz w Nemezis ja tez i moje pytanie: Czy jest jakas możliwosc sprawdzenia czy obliczenia odsetek na dany dzień należnosci .
Chodzi o to ze jak bedziemy wysyłac do komornika wnioski np za okres 2008/2009 to czy da się szybko wyliczyc ze w na obecny dzień wniosku kwota wypłaty taka a odsetki od tej kwoty takie. Nie wiem czy to zrozumiałe ale mam nadzieje ze tak ;)
Nowa FA

Napisano: 20 sie 2015, 13:53

Eliza7536 pisze:A powiedzcie jeżeli chodzi o te daty wypłat - to muszę iść do księgowej i zapytać się w jakie konkretnie dni przez cały następny rok będzie wypłacała fa - dobrze rozumiem? i te daty muszę podać komornikowi? A co jeżeli z jakiś przyczyn wypłaci o dwa dni później np choroba to co pisma wyjaśniajace do wszystkich komorników że nastąpiła zwłoka 2 dni?????
Jak do księgowej? To Ty ewentualnie z księgową ustalasz te daty. Tak będziesz musiała podać harmonogram wypłat FA. Jak będzie jakieś obsunięcie w wypłatach będzie trzeba poinformować o tym komornika.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 13:58

Nowa - tylko zestawienie prognozwane. Podaje łącznie kwoty należności i odsetek. Łączy okresy. Dla nas niestety teraz mało przydatne.

RR - samo podanie dat wypłat nic nie da. Trzeba będzie podać jeszcze rozliczenie wpłat dłużnika. A te było całkowicie inne niż u komornika.

Małami - nie zauważyłaś jednego problemu. Obecnie wpłaty dłużnika są inaczej rozliczane niż mają być rozliczane (proporcjonalne obliczanie wpłat na odsetki i należność główną). Dodatkowo wszystkie programy "zatwierdzone" przez ministerstwo błędnie liczą proporcje. Samo przygotowanie należności jednego dłużnika jak miał wpłaty to parę godzin u nas i u komornika. Nierealne
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 14:02

A ja myslałam ze własnie z prognozowanych podam komornikowi kwote głowną i odsetki które pozostały za dany okes!? o Boziu! chcąc podac komornikowi kwoty na dany dzień zatem jak mam obliczyc? ja juz nie wiem jak sie nazywam... jak mam to liczyc?
Nowa Fa

Napisano: 20 sie 2015, 14:06

jak nie będzie nakładki to na piechotę :?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 14:07

Elmer pisze:RR - samo podanie dat wypłat nic nie da. Trzeba będzie podać jeszcze rozliczenie wpłat dłużnika. A te było całkowicie inne niż u komornika.
Elmerze oczywiście że będziemy zgodnie z zapisami tej zmiany obowiązani wskazać komornikowi kwotę należności z uwzględnieniem wpłat dokonanych przez dłużnika na dzień wystawienia takiej informacji. Tak, roboty będzie przy tym (że tak powiem) kupa. To że będzie to pracochłonne nikogo nie będzie interesowało. Komornik egzekwował do tej pory alimenty, a te rozliczane były zgodnie z egzekucją świadczeń alimentacyjnych, FA natomiast zgodnie z zapisami naszej ustawy. To oczywiste że będą różnice, tyle tylko że komornik winien dostosować się do danych które my w tych wnioskach wraz z tymi informacjami wskażemy - to my wskazujemy kwotę jaką komornik będzie obowiązany egzekwować. Takie jest moje zdanie, czy słuszne- się okaże 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 5 z 11    [ Posty: 106 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x