Zmiany w FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 10 z 11    [ Posty: 106 ]

Napisano: 21 sie 2015, 14:17

RR zajmuję się zawodowo zagadnieniami rozliczania należności cywilnoprawnych i publicznoprawnych.
Rozliczam długi z tyt.faktur , pożyczki i kredyty - przepisy KC i KPC
Rozliczam niepodatkowe należności budżetowe: mandaty, koncesje alkoholowe, opłaty adiacenckie, opłaty za zajęcie pasa drogowego, piecza zastępcza,FA,SR i NP

Zaliczania wpłat można dokonywać na wiele sposobów.
Dla niepodatkowych należności budżetowych generalnie na podstawie przepisów ustawy Ordynacja Podatkowa obowiązuje proporcjonalny podział na NG i odsetki dla każdej należności oddzielnie -tak jest jak dotąd w FA

Nowelizacja przepisów FA to zmienia. Należy stosować podział wg, KPC art. 1026 dlatego też będę rozliczał je zgodnie z tym przepisem. A z przepisu tego wynika, że w pierwszej kolejności zaspakajane są odsetki od sumy dłużnej (ogólna kwota NG) a w następnej suma dłużna.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 14:27

BDMB to że ktoś zajmuje się jakimś zagadnieniem zawodowo nie oznacza jeszcze że jest wprawny w tym czym zawodowo się zajmuje - nie jeden lekarz zaszył nożyczki czy chustę w jamie brzusznej pacjenta...
Nie kwestionuje Twojej wiedzy z przedmiotu którym się parasz, zaznaczam jedynie że dla mnie dowodem na czyjeś kompetencje nie jest sam fakt zajmowania się jakimś tematem "zawodowo". Argument "z zawodu" jest nie dostateczny dla uzasadnienia swoich twierdzeń. Czy nie uważasz że liczenie odsetek od tzw. całości winno być dokonywanie w sposób który wskazałam niżej?
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 15:19

ja zajmuje sie tylko swiadczeniami z fa i to od niespełna pół roku i na temat reozliczen nie mam pojęcia. wiec powiedcie mi wkoncu jak to jest jeżeli chodzi o świadczenia z fa
1.Jezeli bedziemy otrzymywac wpłaty np. od komornika to zaliczmy jak do tej pory na najstarsze zadłużenie?
2.We wnioskach do komornika które bedziemy wysyłac to wkoncu wystarczy kwota za dany okres z rozbiciem na kwote główną i odsetki? Ja tak to rozumiem
nev

Napisano: 24 sie 2015, 9:18

Odpowiadam RR.

W sytuacji gdy mamy wiele długów które składają się na sumę dłużną to stosując kolejność zaliczania wpłat określoną w art. 1026 paragraf 2 KPC (pomijam koszty postępowania sądowego) otrzymaną wpłatę wpierw zaliczamy na odsetki należne od poszczególnych długów (odsetki ogółem) a następnie na należności główne. W tym sposobie rozliczania kolejność czy sposób zaliczania odsetek na poszczególne długi nie ma wpływu na końcową kwotę odsetek którą zapłaci dłużnik.
Można odsetki zaliczać proporcjonalnie tak jak proponujesz jeżeli do czegoś jest Ci to potrzebne - nie ma to wpływu na końcową sumę odsetek.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 9:41

Dotychczasowy sposób rozliczania był dobry, ale idzie wyobrazić sobie to co mówi BDMB. Ogólny dług rosnący po każdej wypłacie z podziałem na NG i odsetki, z tym, że zapominamy o proporcjach, tylko cała wpłata pomniejsza odsetki. Proste i logiczne. Znając cynizm ustawodawcy bardzo prawdopodobne - czekamy na ministerialną interpretację.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 10:11

To nie przejdzie, dłużnicy zaczną robić dym, że mimo wpłat nie zmniejsza im się stan należności.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 10:30

Nerwy dłużników to już będzie nasza sprawa i raczej współczucia nam nikt nie wyrazi. My mamy wykonywać. Dłużnikom będzie zadłużenie malało, tylko kasa zamiast zostać w gminie to popłynie wartkim strumieniem w górę. To już są grube miliony złociszy nawet przy tak marnej egzekucji - 20-30%. Marna egzekucja a jeszcze nigdy nie była tak wysoka. Rocznie miliard się zbierze lekko.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 11:04

O jakim miliardzie west ty bredzisz znowu nie majac pojęcia i wiedzy o elementarnych danych?
Przeczytaj sobie sprawozdanie na stronie ministerstwa o realizacji fa w 2014 r. to dowiesz się jaka jest suma odzyskanych od dłużników kwot. Żaden miliard.
Skończ w końcu belkotac tutaj kompletne nieprawdy co wpis i doucz się albo się nie odzywaj wcale.
Co twój wpis to kolejne kompletne bzdury wypisujesz.
mgops2

Napisano: 24 sie 2015, 11:21

west pisze:Dłużnikom będzie zadłużenie malało, tylko kasa zamiast zostać w gminie to popłynie wartkim strumieniem w górę.
Po pierwsze w przypadku wielotysięcznych zadłużeń z kilku lat nic nie będzie malało jeśli wpłaty będą przekazywane najpierw na odsetki od całości, dajecie tu przykłady na 3 miesiące, ale rozpisz to na 3 lata. Gość wpłaca kasę, zadłużenie się nie zmniejsza, bo wszystko zżerają odsetki, które do następnej wpłaty znowu rosną.

Po drugie, nigdy nie widzieliśmy nawet złamanego grosza z urzędu z tego co wyegzekwowaliśmy (ponad 100tys. rocznie dostają). Ponoć z tego sobie robią premie na koniec roku, bo kwoty do podziału są dziwnie zbieżne z tym co jest u nas w sprawozdaniach - nie wiem czy to prawda, ale olewam ich sikiem parabolicznym. koszty egzekucyjne płacimy z dotacji na koszty obsługi. W ilu gminach urząd dorzuca coś do finansowania świadczeń rodzinnych?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 11:48

Faktycznie przeszacowałem. Jednak moja wiocha to nie cały kraj. 200 milionów od dłużników wydębiono, 120 mln do budżetu, 80 mln do gmin.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 10 z 11    [ Posty: 106 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x