Zmiany, zmiany, zmiany - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 6    [ Posty: 53 ]

Napisano: 28 kwie 2017, 11:46

A bo to pierwszy raz ktoś odpier**** manianę z prawem? Na górze nikt się nie martwi bublami, które tworzy.

[Edit] Urlop? Jaki urlop! Ku chwale ojczyzny :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 28 kwie 2017, 11:51

w art. 24:
a) po ust. 6 dodaje się ust. 6a w brzmieniu:
„6a. W przypadku przyznania świadczeń rodzinnych po uwzględnieniu utraty dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej, organ właściwy, po upływie 3 miesięcy licząc od dnia utraty dochodu weryfikuje ustalone prawo do świadczenia wychowawczego z uwzględnieniem art. 5 ust. 4c.”,
fajnie :twisted: wręcz cudownie.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 28 kwie 2017, 11:54

a nie wiecie czasami, czemu koordynacje chca zabrac marszalkom ?
i czemu jednak nie znosza zl za zl ?
dobrze ze zamielili znow osiagniecie na uzyskanie:) ale nie dopatrzylam sie skad mamy posiasc wiedze,ze ktos ma dzialalnosc na ryczalt i liczyc mu to z obwieszczenia pana ministra ? przeoczylam cos? liczyc mamy dochod z dzialalnosci ale do wniosku juz nie trzaba bedzie dolaczyc oswiadczenia o deklarowanym dochodzie i nie widze,zeby cokolwiek innego trzaba bylo... no a ta weryfikacja z ust. 6a w art, 24 to po prostu miodzio, juz sie nie moge doczekac jak to bedziemy weryfikowac...chyba tam kogos pogelo u gory..pewnie to ten sam co zl za zl wymyslil
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2017, 12:34

wnioski będą składane w sierpniu i tak 2 miesiące będą co niektóre leżały bo przelicznik z gospodarstwa ogłaszany jest na koniec września :evil:
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 28 kwie 2017, 12:34

voodoo pisze:Jestem "On" ;)

Tu jest chorych pomysłów że szok. Jakim cudem wniosek z lipca na zasiłek rodzinny mam rozpatrywać skoro również we wrześniu będą zaświadczenia ze szkół? Czy ci na górze nie potrafią raz a dobrze skonstruować prawa?
Po pierwsze zaświadczenie ze szkoły nie jest dokumentem wymaganym, przy tym empatia będzie rozszerzona o informacje ze szkół i uczelni, a po drugie - masz czas na rozpatrzenie takiego wniosku do końca listopada.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2017, 12:43

ja zakladam,ze bedzie dzialalo to co ma dzialac,zebysmy zweryfikowali co trzeba, i dobrze ze ludzie nie musza tego nam przynosic co mozemy sciagnac sami...i kilka spraw w tym projekcie w koncu zostanie rozwiazanych, mam nadzieje ze jednoznacznei dla wszystkich :) i oceniam te zmiany na plus...ale byloby za dobrze,jakby wszystko bylo dobrze;-) wiec co nieco znow musieli spiep...moze mi sie wydaje, bo czytalam szybko,po lebkach i tylko raz, ale pare rzecy mi tam tez bardzo nie pasuje
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2017, 12:47

Iks pisze: Po pierwsze zaświadczenie ze szkoły nie jest dokumentem wymaganym, przy tym empatia będzie rozszerzona o informacje ze szkół i uczelni,
Ale z tego co wiem szkoły/uczelnie mają czas na dostosowanie się do nowych przepisów do końca roku.

Do tego na razie nie wiadomo, jak dokładnie mamy weryfikować prawo do świadczenia po 3 miesiącach- Empatia? Wezwanie do człowieka? Pismo do pracodawcy?
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 28 kwie 2017, 12:50

MRPiPS planuje nowe usługi Emp@tii, ale na 1 lipca ma być jedynie NFZ, a te z MEN dopiero później.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 28 kwie 2017, 12:52

co do art. 21 ust. 5 i 5a-5c mam rozumieć, że liczy się data wpływu wniosku jeżeli chodzi o wypłaty?
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 28 kwie 2017, 12:53

voodoo pisze:Ale z tego co wiem szkoły/uczelnie mają czas na dostosowanie się do nowych przepisów do końca roku.
No tak, ale zaświadczenie ze szkoły nawet dziś nie jest dokumentem niezbędny do rozpatrzenia wniosku. Wystarczy oświadczenie rodzica w punktach IV-VI we wniosku. Więc te kwity to takie trochę dupochrony na siłę, ja rozumiem dlaczego i nie potępiam, ale osobiście nie lubię ;)
voodoo pisze:Do tego na razie nie wiadomo, jak dokładnie mamy weryfikować prawo do świadczenia po 3 miesiącach- Empatia? Wezwanie do człowieka? Pismo do pracodawcy?
My to stosujemy już teraz tylko bez umocowania. :oops: weryfikacja przez PUE Zus i masz ładnie wszystkie ewentualne nowe tytułu do składek społecznych. Zresztą zapowiadali też zmiany które mają rozszerzyć Empatię w ten sposób, że zmiany u świadczeniobiorców pojawiać się mają automatycznie. Znaczy informacje o tych zmianach.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 6    [ Posty: 53 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x