ZONE-dodawanie lokalu do budynku z kilkoma numerami - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 24 sty 2024, 12:52

:-) pisze:
24 sty 2024, 12:51
jolasz pisze:
24 sty 2024, 12:33
Witam a my nr lokalu nie wprowadzamy, z czego wynika,że ma być numer lokalu? nie jest to wymienione w ustawie a w odpowiedzi z gunb mieliśmy podane- wprowadzacie parametry: typ świadczenia, formę przyznanego świadczenia, kwotę, datę i cel
do systemu przy dodawaniu budynku można wskazać również lokal. Podkreślam napisali można. Nie wprowadzamy numeru lokalu, wypisujemy tylko dane wymagane
czyli bierzesz budynek i do jednego budynku wrzucasz wszystkich...a to tak da się ? ja nawet nie wiem... a kto napisał można? ja nie miałam żadnego szkolenia i właśnie...robię na czuja...a to że dany dodatek jest na dany adres więc logiczne, że wprowadzam adres czyli budynek i lokal konkretny :roll: gdzie masz napisane"można wskazać lokal"? bo ja nigdzie nie widzę
w ustawie też raczej ogólnie jest napisane...wprowadzamy dodatki mieszkaniowe...hmmm
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 24 sty 2024, 12:57

a co wpisujesz w "szczególny cel przyznania świadczenia"? a kwote wpisujesz z 6 mies razem? może podzielisz się informacją z GUNB
VIP

Napisano: 24 sty 2024, 13:05

można wskazać lokal- to była odpowiedź z gunb-u, oni tak napisali można wskazać lokal, po pierwsze wynika z tego , że oni nie napisali,że jest wymóg wskazania lokalu to jedno a w ustawie też tego nie ma
u nas podjęliśmy decyzję,że skoro nikt nie bierze odpowiedzialności za to ,że konkretnie nie ma mowy o lokalu , to my też wypisywać więcej niż jest to obligatoryjne nie będziemy
jolasz
Stażysta
Od: 06 sty 2021, 13:05
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 sty 2024, 13:13

Art. 27a. [Dane gromadzone w centralnej ewidencji emisyjności budynków]
1. Minister właściwy do spraw budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa prowadzi centralną ewidencję emisyjności budynków, zwaną dalej "ewidencją", oraz jest administratorem danych zgromadzonych w tej ewidencji.
2. W ewidencji gromadzi się:
1)dane i informacje o budynkach i lokalach w zakresie:
h)przyznanych świadczeń z pomocy społecznej lub innych form wsparcia finansowego ze środków publicznych w zakresie:
-dodatku mieszkaniowego, o którym mowa w ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych,
w ustawie jednak jest zapis o lokalach...
VIP

Napisano: 24 sty 2024, 13:19

:-) pisze:
24 sty 2024, 13:13
Art. 27a. [Dane gromadzone w centralnej ewidencji emisyjności budynków]
1. Minister właściwy do spraw budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa prowadzi centralną ewidencję emisyjności budynków, zwaną dalej "ewidencją", oraz jest administratorem danych zgromadzonych w tej ewidencji.
2. W ewidencji gromadzi się:
1)dane i informacje o budynkach i lokalach w zakresie:
h)przyznanych świadczeń z pomocy społecznej lub innych form wsparcia finansowego ze środków publicznych w zakresie:
-dodatku mieszkaniowego, o którym mowa w ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych,
w ustawie jednak jest zapis o lokalach...
W CCEB już jest bałagan, a jeśli MY bedziemy dodawać kolejne lokale to już w ogóle :o
Spotykam się, ze sa podwójne budynki czy lokale. Jesli jest np. blok mieszkalny a nie ma lokali, to podbieram blok a nr lokalu wpisuję w uwagach.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 24 sty 2024, 13:24

szczerze,,,dlatego właśnie potrzebne było rozporządzenie !!!! Bo dopiero teraz jest bałagan jak każdy wprowadza jak mu się wydaje :shock:
teraz to już nie wiem nic...bo szkolenia nie miałam i wiem od każdego tu co innego...zwariować można...
VIP

Napisano: 24 sty 2024, 13:32

źle wprowadzone budynki były już na etapie składania deklaracji dot. źródeł ciepła do CEEB, więc nie przesadzajmy
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 24 sty 2024, 14:13

w ewidencji prowadzi się dane o budynkach i lokalach- to chyba nawiązuje do systemu CEEB, że jest to ewidencja budynków i lokali
ja tylko napisałam co otrzymałam w odpowiedzi na zapytanie z GUNB-u i biorąc tą odpowiedź pod uwagę, dyrekcja wyszła z założenia skoro jest użyte słowo "może" to nie będziemy wpisywać więcej niż jest to wymagane
odpowiadając jeszcze na zapytania piszemy: dodatek mieszkaniowy, w tym ryczałt za ... i wymieniamy za co
tak sumujemy 6 miesięcy a jak jest wstrzymanie to znowu wchodzimy i ujmujemy kwoty, takie dostaliśmy wytyczne na zapytanie z GUNB-u
(zapytania wysyłaliśmy mailem)
jolasz
Stażysta
Od: 06 sty 2021, 13:05
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 sty 2024, 15:15

Alalala pisze:
24 sty 2024, 13:32
źle wprowadzone budynki były już na etapie składania deklaracji dot. źródeł ciepła do CEEB, więc nie przesadzajmy
ja miałam na myśli bałagan przy wprowadzaniu dodatków mieszkaniowych...że nie wszyscy robią tak samo i różnie interpretują ustawę
a budynki...masz budynek wprowadzasz lokal lub jak niektórzy nie...i jaki tu bałagan :)
VIP

Napisano: 24 sty 2024, 16:10

jolasz pisze:
24 sty 2024, 14:13
w ewidencji prowadzi się dane o budynkach i lokalach- to chyba nawiązuje do systemu CEEB, że jest to ewidencja budynków i lokali
ja tylko napisałam co otrzymałam w odpowiedzi na zapytanie z GUNB-u i biorąc tą odpowiedź pod uwagę, dyrekcja wyszła z założenia skoro jest użyte słowo "może" to nie będziemy wpisywać więcej niż jest to wymagane
odpowiadając jeszcze na zapytania piszemy: dodatek mieszkaniowy, w tym ryczałt za ... i wymieniamy za co
tak sumujemy 6 miesięcy a jak jest wstrzymanie to znowu wchodzimy i ujmujemy kwoty, takie dostaliśmy wytyczne na zapytanie z GUNB-u
(zapytania wysyłaliśmy mailem)
tak w ewidencji czyli my do tej ewidencji też wprowadzamy dane w zakresie dodatków mieszkaniowych ...jest art 27 a ust 2 pkt 1 dane i informacje o budynkach i lokalach w zakresie ....i w tym ustępie i punkcie jest mowa litera h -dodatki mieszkaniowe
system ceeb jest zamieniony na ten system zone i teraz tu sa wszystie dane...deklaracje odnośnie źródeł ciepła też się tu wprowadza obecnie
VIP

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x