ZUS zwolnienie - pułapka. Ubezpieczony a pracownik. Art.31 zo - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 04 maja 2020, 13:21

Ja tez niestety doświadczenia nie mam, ale... zwolnienie dotyczy składek nieopłaconych, wyjątkiem jest marzec i dlatego tu ma być wniosek o zwrot nadpłaty.
zojka1
Stażysta
Od: 14 cze 2019, 19:46
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 04 maja 2020, 13:23

zojka1
Stażysta
Od: 14 cze 2019, 19:46
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 04 maja 2020, 13:40

Zwolnienie dotyczy składek nieopłaconych. Jeżeli ZUS rozpatrzy negatywnie Twój wniosek, będziesz musiał opłacić zaległe składki wraz z odsetkami.

A jak macie na dziś składki nieopłacone to albo wychodzi z tego DFP albo/i zwrot niewykorzystanej dotacji....gdzie tu koszysć dla OPS?
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2020, 13:41

zojka1 pisze:
04 maja 2020, 13:21
Ja tez niestety doświadczenia nie mam, ale... zwolnienie dotyczy składek nieopłaconych, wyjątkiem jest marzec i dlatego tu ma być wniosek o zwrot nadpłaty.
Zgadzam się, że to zwolnienie dotyczy składek nieopłaconych. Składki za marzec, jeśli nie ma wniosku o zwrot nadpłaty uważam, że przejdą na kolejny miesiąc.
Jak myślicie, czy w przypadku ustalania liczby zgłoszonych podopiecznych powinniśmy rozważyć czy możemy za jakiś czas zgłosić kogoś do ubezpieczeń z datą wsteczną i liczba ubezp. na 29.02.2020 wtedy się zmieni?
Kachna
Praktykant
Od: 23 mar 2017, 9:19
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 04 maja 2020, 13:54

CZy mi się wydaje czy OPSy mają dwa rodzaje ubezpieczonych:
1 etatowi pracownicy
2 podopieczni, itp.itd

Jest też problem umów zleceń i o dzieło kto je zawieta OPs czy gmina? Ale jeśli uznać, że gmina to dlatego piszę o dwóch rodzajach ubezpieczonych.

Grupa 1 finansowana jest z środków na wydatki....a te są zagwarantowane w budżecie gminy. Gmina jednak nie jest płatnikiem tych składek i wniosku w tym zakresie składać nie może. Wniosek może złożyć OPS no ale ZUS ma prawo, a wręcz powinien rozpatrzyć go negatywnie. I tu ma znaczenie czy opłacacie składki czy nie. Bo jak nie to będziecie może mieli DFP.

Grupa 2 finansowana jest z dotacji a zatem jeśli ZUS pozytwynie rozpatrzy wniosek w co wątpię, no ale, to i tak dotację trzeba będzie zwrócić bo jak nie to znów DFP.

Czy to nie za dużo ryzyk dla księgowej OPS?
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x