zwolnienie z odpłatności czy umorzenie postępowania
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :) - Kontakt:
zwolnienie z odpłatności czy umorzenie postępowania
Wszczęłam postępowanie w sprawie zmiany odpłatności za dps po waloryzacji emerytury. Pan ma potrącenie komornicze na świadczeniu, przez co nie jest w stanie pokrywać nowej wysokości odpłatności, wcześniej dokładał z tych 30% które teoretycznie mu zostawały. Napisał prośbę, żeby nie zmieniać mu odpłatności na ten rok, bo już kończy spłacać komornika i nie chce robić dalszych zaległości. Chętnie przychylę się do tej prośby, tylko mam dylemat jak formalnie to łyknąć. Najchętniej umorzyłabym postępowanie, które wszczęłam i wtedy w obrocie zostanie zeszłoroczna decyzja, wszyscy zadowoleni. Tylko waham się, czy jednak poprawniej nie byłoby wydać decyzję zmieniającą odpłatność i ustalić ją w takiej samej wysokości, ale z zaznaczeniem że nie stanowi to 70% dochodu? Sama się plączę...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: zwolnienie z odpłatności czy umorzenie postępowania
Żeby zwolnić z odpłatności to najpierw trzeba ją ustalić.
Zmieniasz odpłatność, bo przekroczone 10%, Pan pisze wniosek i wtedy decydujesz czy zwalniasz.
Zmieniasz odpłatność, bo przekroczone 10%, Pan pisze wniosek i wtedy decydujesz czy zwalniasz.
Oprócz zwolnienie z odpłatności czy umorzenie postępowania - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
braki
Pomoc sasiedzka
schronisko decyzja
PILNE !!! dyżury w GOPS
Składka zdrowotna przy zasiłku stałym.
Wniosek ze szpitala w sprawie ubezpieczenia osoby
Osoby bezrobotne - wielka prośba
zasiłek stały - nowe orzeczenie
zasiłek stały- zmiana decyzji
1000 zł
świadczenie wspierające a zasiłek stały
Prawo do świadczeń zdrowotnych - gosp. rolne a 69 lat?
Umorzenie
usługi opiekuńcze - ulga
Wykształcenie PRACOWNIK SOCJALNY
Cudzoziemiec a świadczenia z pomocy społecznej