ZWROT KDR ?! - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 gru 2015, 11:52

Co zrobić, gdy Pan, który jest rodziną zastępczą zwrócił mi KDR trójki dzieci-rodzeństwa (a jest ich czwórka tylko jednego dziecka już z nim nie ma)? Mam to przyjąć?

Sugerowałam się datą ważności KDR, do kiedy jest ważna, dotąd mogą się nią posługiwać. - czy dobrze analizuję?
mnnaj

Napisano: 31 gru 2015, 12:39

a dlaczego ten pan chce zwrócić te karty? dziwna sprawa...

a to dziecko którego już z nimi nie ma kartę zabrało ze sobą? jeżeli się nie zmieniła gmina zamieszkania tego dziecka to ok, ale jeśli dziecko będzie teraz przebywać w innej gminie to kartę chyba należało by unieważnić, chociaż nie wiem czy w ogóle nie unieważnić skoro zmienił się także opiekun tego dziecka, gdzie to dziecko teraz przebywa? w innej pieczy?

nie rozumiem dlaczego od trójki dzieci chce zwrócić karty - przecież karty są indywidualne i dzieci się nimi posługują, może kiedyś się im przydadzą i skorzystają z jakiś zniżek, skoro dzieci są w jego rodzinie to spełniają jeszcze warunki i sa rodziną wielodzietna wg ustawy?

karty od dzieci chce zwrócić a karty dla niego i dla żony to co? zostawi sobie? oni jako opiekunowie będą mieć profity a dzieci to co?
kartyzwrot

Napisano: 31 gru 2015, 13:07

Ale czy petenci KDR mają w ogóle obowiązek zgłaszania zmian?..
xxxq1

Napisano: 31 gru 2015, 13:11

oczywiście że tak, poniżej podstawa prawna z ustawy o kdr

Art. 14. Wójt, przyznając Kartę, informuje członka rodziny wielodzietnej o:
1) przysługujących mu uprawnieniach przez wskazanie strony internetowej urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw rodziny, na której jest zamieszczony wykaz uprawnień przysługujących członkom rodzin wielodzietnych posiadającym Karty;
2) obowiązku niezwłocznego powiadomienia o wystąpieniu zmian mających wpływ na prawo do posiadania Karty, zmian danych zawartych w Karcie lub zmiany miejsca zamieszkania.
Art. 15. W przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na prawo do posiadania Karty, zmian danych zawartych w Karcie lub zmiany miejsca zamieszkania członek rodziny wielodzietnej jest obowiązany do niezwłocznego powiadomienia o tym wójta, który przyznał Kartę
kartyzwrot

Napisano: 31 gru 2015, 13:20

A jeżeli jest zmiana miejsca zamieszkania to co wówczas robię?
aasqw

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x