zwrot podatku z Urzędu skarbowego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 lip 2017, 9:29

witam. proszę o wypowiedzi liczyć zwrot z urzędu skarbowego.
pola12345
Praktykant
Od: 26 cze 2017, 9:03
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 03 lip 2017, 13:16

Jeśli do dodatku mieszkaniowego, to nie.
Polecam wątek
viewtopic.php?f=11&t=207245365
a zwłaszcza przedostatni (na dziś) wpis.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2017, 14:37

Czy wlicza się ulgę prorodzinną

Od dłuższego czasu mam niskie dochody. Obecnie pracuję dorywczo w ramach umowy zlecenia. Pod koniec czerwca otrzymałam zwrot podatku związany z wychowywaniem trójki dzieci. W lipcu złożyłam wniosek o dodatek mieszkaniowy. Dołączyłam do niego zaświadczenie o dochodach i inne dokumenty, w których była uwzględniona także informacja o zwrocie podatku w związku z korzystaniem z ulgi prorodzinnej w wysokości 3435,24 zł. Odmówiono mi prawa do dodatku. Czy to jest zgodne z prawem?

Tak

Pojęcie dochód, którym posługuje się ustawa o dodatkach mieszkaniowych, zostało zdefiniowane autonomicznie dla celów realizowanych na jej podstawie. Można zatem stwierdzić, że jeśli zwrot podatku dochodowego w związku z korzystaniem z ulgi prorodzinnej nastąpił w okresie trzech miesięcy, z których ustala się dochody, to jest do nich zaliczany i powinien być brany pod uwagę przy ustalaniu prawa do dodatku mieszkaniowego.

Podobne stanowisko jest prezentowane w orzecznictwie. W jednym z wyroków Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie zaznaczono, że nie można określenia przychody, które stanowią podstawę do obliczenia dochodu na potrzeby przyznania dodatku mieszkaniowego, wiązać z przychodem i dochodem w rozumieniu przepisów o podatkach lub o świadczeniach z ubezpieczenia społecznego, ponieważ ustawa o dodatkach mieszkaniowych w tym zakresie nie odsyła do innych ustaw.

W sytuacji gdy z tego tylko powodu określonej osobie nie przyznano dodatku mieszkaniowego, to może ona odczekać kilka miesięcy, tak aby miesiąc, w którym przyznano jej nadpłatę, nie był brany pod uwagę przy przyznawaniu prawa do niego. Jeśli wówczas złoży wniosek i będzie spełniała pozostałe warunki wymagane do przyznania dodatku mieszkaniowego, to będzie mogła go otrzymać. Jest to pocieszające dla naszych czytelników, chociaż w przypadku osób ubiegających się o ten typ pomocy nawet drobne kwoty mają istotne znaczenie.

Składając wniosek w lipcu czytelniczka musiała wykazać dochody uzyskane w kwietniu, maju i w czerwcu. Otrzymanie zwrotu podatku w czerwcu spowodowało odmowę przyznania prawa do dodatku mieszkaniowego. Nie oznacza to jednak bezpowrotnego zaprzepaszczenia szans na otrzymanie tego świadczenia. Wystarczy poczekać do października. Wówczas będą brane pod uwagę jej dochody uzyskane w lipcu, sierpniu i wrześniu. Dochody otrzymane w czerwcu nie będą w ogóle uwzględniane i nie będą stanowiły przeszkody do przyznania jej dodatku mieszkaniowego.

Artykuł z Gazety prawnej
pola12345
Praktykant
Od: 26 cze 2017, 9:03
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 04 lip 2017, 7:35

My wliczamy.
Po wielu konsultacjach z radcą prawnym, szkoleniowcami z zakresu dodatków mieszkaniowych, moimi przełożonymi zaczęliśmy wliczać.
To jest podobna sytuacja jak z dofinansowaniem na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Rozumiem, że klient, który otrzyma takie dofinansowanie nie może wydać z tego ani grosza na czynsz lub inne swoje potrzeby nie związane z prowadzeniem działalności ale jak wliczyliśmy i Pani się odwołała to SKO nam przyznało rację.
Mpm
Praktykant
Od: 17 maja 2017, 12:25
Zajmuję się: DM,DE,ST

Napisano: 04 lip 2017, 7:49

Również radca prawny nakazuje mi wliczać, co nie zgadza się z moim przekonaniem. Nie uważam, że jest to dochód. Jednego jestem pewna: jesli sprawa oparłaby się o sąd, to uchylenie murowane...
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 05 lip 2017, 17:39

pola12345 pisze:Pojęcie dochód, którym posługuje się ustawa o dodatkach mieszkaniowych, zostało zdefiniowane autonomicznie dla celów realizowanych na jej podstawie.
(...)
nie można określenia przychody, które stanowią podstawę do obliczenia dochodu na potrzeby przyznania dodatku mieszkaniowego, wiązać z przychodem i dochodem w rozumieniu przepisów o podatkach lub o świadczeniach z ubezpieczenia społecznego, ponieważ ustawa o dodatkach mieszkaniowych w tym zakresie nie odsyła do innych ustaw.
W takim razie mamy totalny paraliż. Nie wiemy co to jest przychód, dochód, koszty uzyskania itd. Także wszystkie zaświadczenia są nic nie warte, bo niewątpliwie opierają się przepisy o podatkach i o inne. :shock:
A co z zasiłkami i dodatkami pielęgnacyjnymi? :?: Ustawa też nie odsyła nigdzie.
Teraz to już wariactwo totalne. :ugeek:
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2017, 13:56

Wliczam zwrot podatku jeśli tylko ktoś oświadczy, że dostał i poda to w deklaracji dochodu. Raczej jednak nikt tego nie robi. Podobnie rzecz się ma z nadpłatami np. za ciepłą wodę.
opeeska
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 10:26
Zajmuję się: DM, DE, Styp, PS, KDR

Napisano: 14 lip 2017, 8:07

ZGODA! W ogóle trafna uwaga. Jeśli wnioskodawca sam zaliczy, to nie widzę powodu, by kwestionować te zapisy. Chodzi mi jedynie, by gmina nie upierała się przy doliczaniu, nie wymuszała.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2017, 10:44

My też nie wliczamy. A moim zdaniem akurat powinniśmy (w odróżnieniu np. od składki zdrowotnej bezrobotnego).
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x