Zaległość z poprzedniego wniosku a nowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 lip 2017, 9:44

Starzy wyjadacze DM prośba o pomoc.

Poprzednia decyzja o przyznaniu DM wygasła w V - wstrzymanie, brak dopłaty do DM.
Dzisiaj wnioskodawca składa nowy wniosek. Na wniosku ma zaległość - 800zł (czyli nie dopłacił czynszu za okres obowiązywania poprzedniej decyzji).
Pytanie - czy mogę mu przyznać nowy dodatek??
monelia10
Praktykant
Od: 03 lip 2017, 8:20
Zajmuję się: SR, DM,SW

Napisano: 03 lip 2017, 10:25

Mogę się podeprzeć - Uchwałą Składu pięciu sędziów NACZELNEGO SĄDU ADMINISTRACYJNEGO z dnia 25 października 1999 r. (OPK 19/99) ?? :roll:

"podjął następującą uchwałę:

Użyte w art. 43 ust. 3a ustawy z dnia 2 lipca 1994 r. o najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 1998 r. Nr 120, poz. 787 ze zm.) wyrażenie „może wystąpić ponownie o jego przyznanie” dotyczy ubiegania się o przyznanie dodatku mieszkaniowego, który nie został wypłacony w okresie objętym wygasłą decyzją o przyznaniu dodatku mieszkaniowego z powodu zaległości w opłacaniu należności za zajmowany lokal."
monelia10
Praktykant

Napisano: 03 lip 2017, 11:17

Dodatek mieszkaniowy może być jeżeli zaległość nie dotyczy okresu otrzymywania dodatku, natomiast jeżeli jest zaległość z poprzedniej decyzji o przyznaniu dodatku to nie ma podstaw by go przyznać, dopiero jak spłaci zaległość.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 03 lip 2017, 11:34

Klara27 pisze:jeżeli jest zaległość z poprzedniej decyzji o przyznaniu dodatku to nie ma podstaw by go przyznać, dopiero jak spłaci zaległość.
A wyroki jak się maja do tego I SA/Wa 837/04 czy wspomniany wyżej OPK 19/99 ? :roll:
monelia10
Praktykant

Napisano: 03 lip 2017, 13:25

Popieram pogląd Klary27 (tak z grubsza), bo chyba warto.
Jeśli zaś chodzi o sądy, to można powiedzieć tak: jeśli zawyrokują w tej konkretnej sprawie, to będziemy zmuszeniu dostosować się, zaś w innych sprawach musimy stosować przepisy prawa.
W tym drugim wyroku nie było decyzji wstrzymującej dodatek i decyzja taka nie wygasła, w takim przypadku nie ma podstaw do kwestionowania nowego dodatku.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 05 lip 2017, 15:42

Popieram zdanie Moneli10, zwłaszcza, że kilka lat temu wstecz miałam przeciwne zdanie, czyli wydawana była decyzja przyznająca dodatek mieszkaniowy i jednocześnie wstrzymująca go do czasu uregulowania zaległości z poprzedniej decyzji, lecz SKO w sprawie z odwołania uchyliło moją decyzję. Od tej pory każdy wniosek traktuję jako nową sprawę. Oczywiście nowego d.m. nie można przyznać na okres czasu, objęty decyzja wcześniejszą.
Sabinka
Praktykant
Od: 21 mar 2017, 12:35
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne.

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem