zwrot śp dla rolnika? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 14 kwie 2014, 12:04

Gdzie są Ci wszyscy krzykacze którzy krzyczeli jakoby rolnikowi ŚP nie przysługuje? Zawsze ŚP rolnikowi przysługiwało i nadal przysługuje no może którys mądry się przyzna. że nie miał racji co?
rolnik

Napisano: 14 kwie 2014, 13:04

Bo jedna ola5 napisała, że przysługuje? I to jest jakiś dowód na to, że przysługuje? Dalej twierdzę, że przysługuje tylko tym rolnikom którzy dobrowolnie rezygnują ze swojej pracy i dochodów z gospodarstwa. I stosowne zapisy pojawiają się już w nowych przepisach, potwierdzające dokładnie to o czym ja i reszta "krzykaczy" zawsze mówiła. Howgh
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 13:39

a tak z ciekawości czy ktoś przed uchwałą nsa odmawiał rolnikom?
Kati@

Napisano: 14 kwie 2014, 14:06

Proszę o informację. WSA oddaliło moją skargę, zachowując terminy składam o kasację do NSA i załóżmy, że od 1 maja wchodzi ustawa o zasiłku dla opiekuna, czyli jako rodzic-rolnik mogę ponownie złożyć wniosek o świadczenie pielęgnacyjne oraz wniosek o zasiłek dla opiekuna - tak teoretycznie. I chcę się dowiedzieć, jak będziecie traktować te moje wnioski, czy je rozpatrzycie.
wwo

Napisano: 14 kwie 2014, 14:15

wwo pisze:Proszę o informację. WSA oddaliło moją skargę, zachowując terminy składam o kasację do NSA
Ale zdajesz sobie sprawę, że to nic nie da, bo wszystkie sądy administracyjne wiąże uchwała 7 sędziów?
wwo pisze:i załóżmy, że od 1 maja wchodzi ustawa o zasiłku dla opiekuna, czyli jako rodzic-rolnik mogę ponownie złożyć wniosek o świadczenie pielęgnacyjne oraz wniosek o zasiłek dla opiekuna - tak teoretycznie. I chcę się dowiedzieć, jak będziecie traktować te moje wnioski, czy je rozpatrzycie.
Jak dla mnie to albo jedno albo drugie (ŚP / ZDO) stosownie do okoliczności. A czy dostaniesz - jeśli będziesz spełniał przesłanki to oczywiście tak.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 14:20

Kati@ pisze:a tak z ciekawości czy ktoś przed uchwałą nsa odmawiał rolnikom?
Tak z ciekawości - czy dla Ciebie rolnik który NIE rezygnuje z pracy w gospodarstwie i dochodów z tego tytułu jest adresatem świadczenia pielęgnacyjnego? Bo celowościowo - o czym dobrze wiesz - jest to rekompensata za dochód utracony (przez niepodejmowanie czy rezygnację z działalności zawodowej) w związku z koniecznością sprawowania opieki.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 14:40

ale ja nie pytam się o celowość składania kasacji do NSA, na którym proces odwoławczy się nie kończy, mam chyba prawo dochodzić w moim odczuciu sprawiedliwości. Chodzi mi o to czy mogę po zmianie przepisów ubiegać o przyznanie zasiłku dla opiekuna za poprzedni okres- prawa nabyte a ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne od dnia wejścia ustawy w życie, kiedy poprzednie sprawy odebranych świadczeń będą jeszcze nie zakończone przed organami odwoławczymi.
wwo

Napisano: 14 kwie 2014, 14:50

wwo pisze:Chodzi mi o to czy mogę po zmianie przepisów ubiegać o przyznanie zasiłku dla opiekuna za poprzedni okres- prawa nabyte
Ubiegać się możesz jeśli Twoja decyzja o przyznaniu wygasła z mocy prawa 30 czerwca 2013, a dodatkowo nowe przepisy regulują też warunki otrzymywania ZDO na bieżąco, do końca trwałości orzeczenia - to nie jest tylko wyrównanie. I tak jak pisałem wcześniej w innym watku - rolnik, nie rolnik, ja bym za bardzo nie wnikał jeśli faktycznie straciłeś prawo do świadczenia w wyniku niekonstytucyjnych przepisów, to dostaniesz wyrównanie i świadczenie na bieżąco. Inna sprawa jeśli po prostu dostałeś odmowę w którymś momencie, w tej sytuacji jak dla mnie nic się dla Ciebie nie zmieniło w przepisach.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 14:53

wwo pisze:NSA, na którym proces odwoławczy się nie kończy
TK? Strasburg? Bruksela? Bóg Ojciec? Ahh ta sprawiedliwość w indywidualnym odczuciu...
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 15:00

Tak z ciekawości - czy dla Ciebie rolnik który NIE rezygnuje z pracy w gospodarstwie i dochodów z tego tytułu jest adresatem świadczenia pielęgnacyjnego? Bo celowościowo - o czym dobrze wiesz - jest to rekompensata za dochód utracony (przez niepodejmowanie czy rezygnację z działalności zawodowej) w związku z koniecznością sprawowania opieki.[/quote]
Iks znam Twoje zdanie odnośnie odmowy dla rolnika ale mi chodzi o to czy ktoś łącznie z Tobą przed uchwałą dawał odmowę rolnikom właśnie z tego powodu /chociaż o ile pamiętam Ty nie masz u siebie rolników, czyli tylko teoretycznie/
Gość

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x