zza murów ZK - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 gru 2013, 22:41

Syn przebywający w ZK zwrócił się do ops o informację o stanie zdrowia swojej matki. Matkę z powodów zdrowotnych kierujemy do DPS. Synowi informacja jest potrzebna do starania się o przedterminowe zwolnienie z ZK. Tak naprawdę wiemy, że stan zdrowia matki jest tylko pretekstem- argumentem przetargowym by wyjść i wcale mamuśką się nie zająć- ale nie o to chodzi. Czy mamy prawo udostępnić mu taką informację? Wydaje mi się że nie, tylko jaką podstawę prawną podać i co napisać synalkowi w odpowiedzi?
~katia

Napisano: 06 gru 2013, 23:02

Kod: Zaznacz cały
[wpis usunięto]
~...

Napisano: 08 gru 2013, 18:37

Niech syn się zwróci do lekarza leczącego matkę
~kredka

Napisano: 10 gru 2013, 11:19

Myślę,że pracownik socjalny nie ma kompetencji w sprawie ustalenia stanu zdrowia pacjenta.Ja miałam podobna sprawę i matka osadzonego wysłała mu tylko wypisy ze szpitala o rzeczenie o niepełnosprawności na dowód swojego leczenia.
~alina

Napisano: 10 gru 2013, 12:47

Odpisz coś takiego:

W odpowiedzi na Pana pismo z dnia ... , dotyczące informacji o stanie zdrowia Pani ... , zamieszkałej: ... - Ośrodek Pomocy Społecznej w ... informuje, że w powyższej sprawie podjął niezbędne czynności przewidziane w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U. z 2013 r. poz.182 oraz z 2012 r. poz.1544 i 1548, z późn.zm.).

Jednakże - w myśl art.26 ust.1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2002 r. Nr 101, poz.926 z późn.zm.) – Ośrodek Pomocy Społecznej w ... odmawia udostępnienia danych osobowych, ponieważ wniosek o udostępnienie danych osobowych nie uzasadnia w sposób wiarygodny potrzeby posiadania danych; a ponadto organ powziął wątpliwość, czy ich udostępnienie nie naruszy praw i wolności osób, których dane dotyczą..

~Esia

Napisano: 10 gru 2013, 13:29

Odmówić, można podać art. 100 u.o.p.s
~wwz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x