1000 zł dla pracowników pomocy społecznej z pominięciem świadczeń?? - Świadczenia rodzinne

Strona 26 z 142    [ Posty: 1418 ]

Napisano: 26 cze 2024, 15:03

Z jakim porozumieniem? Kogo i o co pytać?? wymieniłaś Ustawy które realizujesz, których zaraz po wprowadzeniu musisz sie nauczyć aby dobrze je realizować. Opisałaś jak wyglaa Twoja praca i czujesz się pominięta, więc co tu uzgadniać?
MopsMela
Stażysta
Od: 04 gru 2023, 12:59
Zajmuję się: Swiadczenia Rodzinne i FA

Napisano: 26 cze 2024, 15:06

Ale zamiast mówić i pisać jak to komuś się nie należy, to warto jednak w druga stronę, czyli podkreślać, że KAŻDEMU się należy i czy to Pani sprzątającej, czy pracownikowi socjalnemu, księgowej czy właśnie pracownikom SR, czy FA. Bo każdy odwala kawał roboty i robi to za marne pieniądze.
my_low
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 8:23
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS

Napisano: 26 cze 2024, 15:07

I jak zawsze nie wiecie kogo "męczyć" i "niepokoić". Otóż wszystko można zrobić wedle powiedzenia "papier wszystko przyjmie" więc Wasi kierownicy spokojnie mogą Wam zmieniać zakres obowiązków aby dopasować się do wytycznych.
Od lat Wasi kierownicy mieli takie a nie inne podejście do nas. Temat stary jak OPS.
P. S. a nie pisałem w kwietniu i maju, że ŚR i FA i inni nic niedostaną?! Pisałem :D
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 26 cze 2024, 15:08

ja mysle ze pracownicy co zajmuja sie sr i fa tez cos dostana tylko jeszcze niewiadomo co
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 26 cze 2024, 15:09

co z tego ze możemy mieć coś innego w zakresie skoro jesteśmy płaceni z innego paragrafu czyli 85212
gopsianki
Praktykant
Od: 21 sie 2018, 11:16
Zajmuję się: swiadczenia wychowawcze

Napisano: 26 cze 2024, 15:09

muusia pisze:
26 cze 2024, 15:08
ja mysle ze pracownicy co zajmuja sie sr i fa tez cos dostana tylko jeszcze niewiadomo co
wiadomo - bon energetyczny :lol:
Kasiulaaa88
Referent
Od: 25 lut 2020, 12:31
Zajmuję się: SW/ŚW/FA

Napisano: 26 cze 2024, 15:14

Wiecie co, wyć się chce :( prawie 20 lat w świadczeniach rodzinnych i usłyszeć na koniec, że nie jestem pracownikiem zapewniającym należyte funkcjonowanie jednostki....
JoannaDarc
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 09 cze 2017, 13:22
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Napisano: 26 cze 2024, 15:18

muusia pisze:
26 cze 2024, 15:08
To źle myślisz a może za krótko tu pracujesz 8-)
JoannaDarc pisze:
26 cze 2024, 15:14
Wiecie co, wyć się chce :( prawie 20 lat w świadczeniach rodzinnych i usłyszeć na koniec, że nie jestem pracownikiem zapewniającym należyte funkcjonowanie jednostki....
Głowa do góry, "uśmiechnij się" :D
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 26 cze 2024, 15:26

JoannaDarc pisze:
26 cze 2024, 15:14
Głowa do góry, "uśmiechnij się" :D
[/quote]

uśmiech przez łzy....
JoannaDarc
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 09 cze 2017, 13:22
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Napisano: 26 cze 2024, 20:15

my_low pisze:
26 cze 2024, 15:06
Ale zamiast mówić i pisać jak to komuś się nie należy, to warto jednak w druga stronę, czyli podkreślać, że KAŻDEMU się należy i czy to Pani sprzątającej, czy pracownikowi socjalnemu, księgowej czy właśnie pracownikom SR, czy FA. Bo każdy odwala kawał roboty i robi to za marne pieniądze.
Mam podobne odczucia jak powyżej. Spisałem kilka argumentów i przekazałem do Federacji oraz do wojewódzkiego oddziału Związku Zawodowego.
Gdyby ktoś z Państwa również chciał skorzystać z moich przemyśleń i także je porozsyłać w różne miejsca (Ministerstwo, rząd, posłowie, opozycja, media, itd.) - to zamieszczam je poniżej:

Celem wprowadzonego ustawą o świadczeniach rodzinnych systemu pomocy rodzinie jest stworzenie spójnego wsparcia rodziny znajdującej się w trudnej sytuacji materialnej, wychowującej dzieci uczęszczające do szkoły - w tym z niepełnosprawnościami. Drugim istotnym obszarem świadczeń rodzinnych są tzw. „świadczenia opiekuńcze”, które wspierają osoby z niepełnosprawnościami lub opiekunów tych osób. Ponadto, na dodatkowe wsparcie mogą liczyć rodzice w początkowym okresie po urodzeniu dziecka.
Z kolei świadczenia z funduszu alimentacyjnego to rodzaj finansowego wsparcia skierowanego do rodzin, których dzieci pomimo zasądzonych od rodzica wyrokiem sądu alimentów, są ich pozbawione z powodu bezskuteczności egzekucji sądowej. W takich okolicznościach państwo zastępczo wypłaca osobom uprawnionym świadczenia pieniężne poprzez samorządy.
Powyższe zadania mające na celu ochronę poziomu życia rodzin są realizowane najczęściej przez jednostki organizacyjne pomocy społecznej. Oprócz tego – wykonywany jest również szereg innych obowiązków będących wsparciem dla mieszkańców, a nierealizowanych przez pracowników pomocy społecznej ani przez inne jednostki samorządowe, jak np.: Karta Dużej Rodziny, świadczenie „Za życiem”, Program „Czyste powietrze”, dodatki mieszkaniowe, dodatki węglowe, dodatki dla gospodarstw domowych, dodatki elektryczne, refundacja podatku VAT za paliwa gazowe, dodatki osłonowe (dwukrotnie), wnioski o preferencyjny zakup węgla czy bon energetyczny. Jest to szeroki wachlarz wsparcia dla rodzin realizowany najczęściej przez pracowników działów świadczeń w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej.
W związku z powyższym jest tam zatrudniona wyspecjalizowana i doświadczona kadra, która w swojej codziennej pracy wykorzystuje znajomość kilkunastu ustaw oraz obsługuje kilka odrębnych systemów dziedzinowych. Różnorodność i duża liczba obsługiwanych świadczeń sprawiają, że do każdego mieszkańca zgłaszającego się po pomoc należy podejść indywidualnie i dokładnie przeanalizować jego sytuację rodzinną, dochodową czy zdrowotną – w zależności od warunków niezbędnych do spełnienia przy konkretnym świadczeniu oraz dokumentów wymaganych do załączenia przy wniosku.
W związku z załatwianiem życiowych spraw mieszkańców pracownicy działów świadczeń starają się kierować delikatnością i rozwagą w podejmowanych działaniach, a także zrozumieniem, ponieważ najczęściej są to sprawy trudne związane z niełatwą sytuacją dochodową, rodzinną, a często obarczoną niepełnosprawnością lub innymi problemami. Z tego powodu wymagają zaangażowania emocjonalnego, które buduje ład i porządek społeczny oraz pozytywnie wpływa na obraz całego państwa, gdy jego obywatel zostanie obsłużony w należyty sposób. Ale z drugiej strony – angażując się emocjonalnie w prowadzone sprawy, ciężko jest odciąć się od tych wszystkich trudnych sytuacji, więc niejednokrotnie pracownicy noszą je w sobie również po powrocie do swoich domów.

(c.d. poniżej)
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Strona 26 z 142    [ Posty: 1418 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x