Ja nie zostałam ujęta w zapotrzebowaniu, jako jedyna osoba w OPS i nie sądze, by kierownik w tym temacie miał chęć coś robić więc zazdroszczę i chyba podziękuję za "bon energetyczny" w takim układzie. W końcu jestem tylko mało ważnym pracownikiem, są inni pracownicy bardziej "godni" realizować dodatkowe obowiązki tak docenieni przez nasz rząd
No tak, bo przecież Panie sprzątające w OPS, które jak czytam w wielu przypadkach otrzymają dodatek, świadczą doniosłe usługi dla mieszkańców w temacie pomocy społecznej. Im się faktycznie należy.olkaa pisze: ↑27 cze 2024, 14:39Na cas jest pismo od samej Pani Ministry:
Mając na względzie istotną rolę powyższych rządowych programów w docenieniu pracy
ww. osób świadczących usługi dla mieszkańców, raz jeszcze proszę o zaangażowanie się
Państwa i pracowników Państwa urzędów w realizację tego zadania
Nikt nikim nie pogardza, po prostu poczucie niesprawiedliwości jest bardzo duże stąd takie komentarze. Oczywiście że powinni dostać wszyscy i takie też były zapewnienia Federacji i przedstawicieli rządu podczas komisji sejmowych i posiedzenia Sejmu. Jednak nie dostali wszyscy i uważam że nie jest wywyższaniem się stwierdzanie faktu, że wykwalifikowani pracownicy po studiach pracujący w Dziale Świadczeń i na co dzień mający kontakt z klientami pomocy społecznej mogą czuć się pokrzywdzeni, gdy dodatek taki otrzymują osoby z obsługi, nie mający żadnego kontaktu z klientami i np. o niższych kwalifikacjach, jednak zaliczani przez rząd do pracowników "kluczowych". Po ludzku przykre, krzywdzące, demotywujące dla osób które oczywiście w inny sposób niż pracownicy socjalni, ale również niosą pomoc mieszkańcom i również są pracownikami Ośrodków POMOCY SPOŁECZNEJ...my_low pisze: ↑27 cze 2024, 18:11A ja się cieszę, że tak przez niektórych pogardzane panie sprzątające dostaną, to że my nie dostaniemy jest bardzo mocno niesprawiedliwe i nie powinno mieć miejsca i demotywuje do dalszej pracy, ale to nie oznacza, że uważam, że Pani, która sprząta jest jakaś gorsza i nie powinna dostać (chociaż akurat u nas nie dostanie niestety). Walczmy o swoje, ale jednocześnie nie uważajmy się za lepszych z jakiegoś powodu. Wszyscy pracujący w OPSach są potrzebni i praca każdego jest ważna, wiadomo, że na różnym poziomie i różnym szczeblu.
Ja już powysyłałam z kilkadziesiąt maili chyba i szukam jeszcze jakichś miejsc i osób, które byłyby w stanie lobbować za przyznaniem dodatku także nam.