1000 zł dla pracowników pomocy społecznej z pominięciem świadczeń?? - Świadczenia rodzinne

Strona 33 z 142    [ Posty: 1418 ]

Napisano: 27 cze 2024, 14:30

ciekawe co federacja na to wszystko
alak
Stażysta
Od: 15 lut 2016, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2024, 14:39

Na cas jest pismo od samej Pani Ministry:
Agnieszka Dziemianowicz-Bąk
DPR-I.0210.1.2024
Warszawa, dnia 25 czerwca 2024 r.
Pani/Pan
Wójt/Burmistrz/Prezydent/Starosta/Marszałek
Szanowni Państwo,
uprzejmie informuję, ze Rada Ministrów w dniu 19 czerwca 2024 r. podjęła cztery ważne
uchwały w sprawie ustanowienia Rządowych Programów umożliwiających w latach
2024-2027 przekazanie środków z budżetupaństwa jednostkom samorządu terytorialnego
każdego szczebla na podniesienie wynagrodzeń w postaci dodatków motywacyjnych dla
pracowników szeroko rozumianego sektora usług społecznych dla mieszkańców w
następującym zakresie:
1. Uchwała Nr 64 Rady Ministrów z dnia 19 czerwca 2024 r. w sprawie ustanowienia
rządowego Programu „Dofinansowanie wynagrodzeń w postaci dodatku motywacyjnego
oraz kosztów składek od tych wynagrodzeń pracowników zatrudnionych
w samorządowych instytucjach opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 na lata 2024–2027".
2. Uchwała Nr 63 Rady Ministrów z dnia 19 czerwca 2024 r. w sprawie ustanowienia
rządowego programu „Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników jednostek
wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej na lata 2024-2027”.
3. Uchwała Nr 61 Rady Ministrów z dnia 19 czerwca 2024 r. w sprawie ustanowienia
rządowego programu „Dofinansowanie wynagrodzeń rodzin zastępczych zawodowych
i prowadzących rodzinne domy dziecka na lata 2024-2027”.
4. Uchwała Nr 62 Rady Ministrów z dnia 19 czerwca 2024 r. w sprawie ustanowienia
rządowego Programu „Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników jednostek
organizacyjnych pomocy społecznej w postaci dodatku motywacyjnego na lata
2024-2027”.
W związku z podjętymi uchwałami przez rząd, już od lipca br. określeni w ww. Programach
pracownicy pomocy społecznej, systemu pieczy zastępczej i wsparcia rodziny, pracownicy
instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 oraz rodziny zastępcze zawodowe i
prowadzący rodzinne domy dziecka będą mogli otrzymać dodatki motywacyjne w wysokości
1000 zł brutto miesięcznie do końca 2027 r.
Istotnie ważna jest Państwa rola we wdrożeniu tego rozwiązania i sprawne zorganizowanie
procesu przyznania pracownikom dodatków motywacyjnych, aby pracownicy mogli je
otrzymać jeszcze w lipcu br.
Przede wszystkim priorytetową kwestią staje się pilna potrzeba przygotowania i podjęcia
przez właściwe organy samorządowe niezbędnych działań w zakresie włączenia środków do
budżetu jednostki samorządu terytorialnego.
Uruchomienie środków nastąpi na podstawie zapotrzebowania składanego przez jst
do właściwego wojewody, dlatego dochowanie terminów wskazanych przez wojewodę jest
niezwykle ważne.
tel. 222-500-108 ul. Nowogrodzka 1/3/5
[email protected] 00-513 Warszawa
https://www.gov.pl/web/rodzina
Zapotrzebowanie na środki na realizację Programu będzie gromadzone za każdy rok
oddzielnie. Tegoroczne zapotrzebowanie powinno dotyczyć przyznania osobom
uprawnionym dodatków motywacyjnych na okres od 1 lipca do 31 grudnia 2024 roku dla
pracowników zatrudnionych w tym okresie na podstawie umowy o pracę, a w przypadku
uchwały Nr 61 – dla wszystkich rodzin zastępczych zawodowych i prowadzących rodzinne
domy dziecka.
Mając na względzie istotną rolę powyższych rządowych programów w docenieniu pracy
ww. osób świadczących usługi dla mieszkańców, raz jeszcze proszę o zaangażowanie się
Państwa i pracowników Państwa urzędów w realizację tego zadania
olkaa
Praktykant
Od: 27 cze 2024, 11:08
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 27 cze 2024, 14:51

Legwanka pisze:
27 cze 2024, 13:33
siejo21 pisze:
27 cze 2024, 13:30
viena19 pisze:
27 cze 2024, 13:25
Nasz kierownik udał się dzisiaj na rozmowę z burmistrzem i załatwił środki na dodatki dla nas, żeby wszyscy zostali potraktowani sprawiedliwie.
to się nazywa kierownik i burmistrz
Szacunek, ale przecież nie o to chodzi żeby gmina płaciła za błędy ministerstwa.
może do publicznej wiadomości co to za odważny Burmistrz
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 27 cze 2024, 15:02

Bea1 pisze:
27 cze 2024, 14:51
Legwanka pisze:
27 cze 2024, 13:33
siejo21 pisze:
27 cze 2024, 13:30
viena19 pisze:
27 cze 2024, 13:25
Nasz kierownik udał się dzisiaj na rozmowę z burmistrzem i załatwił środki na dodatki dla nas, żeby wszyscy zostali potraktowani sprawiedliwie.
to się nazywa kierownik i burmistrz
Szacunek, ale przecież nie o to chodzi żeby gmina płaciła za błędy ministerstwa.
może do publicznej wiadomości co to za odważny Burmistrz
Ja nie zostałam ujęta w zapotrzebowaniu, jako jedyna osoba w OPS i nie sądze, by kierownik w tym temacie miał chęć coś robić więc zazdroszczę i chyba podziękuję za "bon energetyczny" w takim układzie. W końcu jestem tylko mało ważnym pracownikiem, są inni pracownicy bardziej "godni" realizować dodatkowe obowiązki tak docenieni przez nasz rząd :cry:
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 27 cze 2024, 16:15

olkaa pisze:
27 cze 2024, 14:39
Na cas jest pismo od samej Pani Ministry:

Mając na względzie istotną rolę powyższych rządowych programów w docenieniu pracy
ww. osób świadczących usługi dla mieszkańców, raz jeszcze proszę o zaangażowanie się
Państwa i pracowników Państwa urzędów w realizację tego zadania
No tak, bo przecież Panie sprzątające w OPS, które jak czytam w wielu przypadkach otrzymają dodatek, świadczą doniosłe usługi dla mieszkańców w temacie pomocy społecznej. Im się faktycznie należy.
awiawi
Praktykant
Od: 27 cze 2024, 16:10
Zajmuję się: SR

Napisano: 27 cze 2024, 16:46

Wasze studia były niepotrzebne, trzeba się przekwalifikować na sprzątaczkę albo konserwatora. Zdaniem rządu oni udzielają więcej wsparcia mieszkańcom niż wy na co dzień w kontakcie z klientami pomocy społecznej. Czujecie się zmotywowani?
awiawi
Praktykant

Napisano: 27 cze 2024, 17:06

Jakoś mi nie przeszkadzało, że pracownicy socjalni mają dostać ten dodatek, ale jak się okazało, że i sprzątaczka może dostać, to zrobiło mi się po prostu przykro. Bo w całym OPS zostałyśmy tylko ja i koleżanka od FA. Jak robotę zlecić, to wiedzą komu, a jak pieniądze dać, to nas nie ma. Koszty obsługi wypłacanych przez nas świadczeń są znikome w porównaniu z ponoszonymi wydatkami, ale te magiczne "2%" wciąż się pojawia w kolejnych ustawach i ma nam zamknąć usta.
Plują nam w twarz i mówią, że deszcz pada.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 27 cze 2024, 18:11

A ja się cieszę, że tak przez niektórych pogardzane panie sprzątające dostaną, to że my nie dostaniemy jest bardzo mocno niesprawiedliwe i nie powinno mieć miejsca i demotywuje do dalszej pracy, ale to nie oznacza, że uważam, że Pani, która sprząta jest jakaś gorsza i nie powinna dostać (chociaż akurat u nas nie dostanie niestety). Walczmy o swoje, ale jednocześnie nie uważajmy się za lepszych z jakiegoś powodu. Wszyscy pracujący w OPSach są potrzebni i praca każdego jest ważna, wiadomo, że na różnym poziomie i różnym szczeblu.
Ja już powysyłałam z kilkadziesiąt maili chyba i szukam jeszcze jakichś miejsc i osób, które byłyby w stanie lobbować za przyznaniem dodatku także nam.
my_low
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 8:23
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS

Napisano: 27 cze 2024, 19:19

my_low pisze:
27 cze 2024, 18:11
A ja się cieszę, że tak przez niektórych pogardzane panie sprzątające dostaną, to że my nie dostaniemy jest bardzo mocno niesprawiedliwe i nie powinno mieć miejsca i demotywuje do dalszej pracy, ale to nie oznacza, że uważam, że Pani, która sprząta jest jakaś gorsza i nie powinna dostać (chociaż akurat u nas nie dostanie niestety). Walczmy o swoje, ale jednocześnie nie uważajmy się za lepszych z jakiegoś powodu. Wszyscy pracujący w OPSach są potrzebni i praca każdego jest ważna, wiadomo, że na różnym poziomie i różnym szczeblu.
Ja już powysyłałam z kilkadziesiąt maili chyba i szukam jeszcze jakichś miejsc i osób, które byłyby w stanie lobbować za przyznaniem dodatku także nam.
Nikt nikim nie pogardza, po prostu poczucie niesprawiedliwości jest bardzo duże stąd takie komentarze. Oczywiście że powinni dostać wszyscy i takie też były zapewnienia Federacji i przedstawicieli rządu podczas komisji sejmowych i posiedzenia Sejmu. Jednak nie dostali wszyscy i uważam że nie jest wywyższaniem się stwierdzanie faktu, że wykwalifikowani pracownicy po studiach pracujący w Dziale Świadczeń i na co dzień mający kontakt z klientami pomocy społecznej mogą czuć się pokrzywdzeni, gdy dodatek taki otrzymują osoby z obsługi, nie mający żadnego kontaktu z klientami i np. o niższych kwalifikacjach, jednak zaliczani przez rząd do pracowników "kluczowych". Po ludzku przykre, krzywdzące, demotywujące dla osób które oczywiście w inny sposób niż pracownicy socjalni, ale również niosą pomoc mieszkańcom i również są pracownikami Ośrodków POMOCY SPOŁECZNEJ...
awiawi
Praktykant

Strona 33 z 142    [ Posty: 1418 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x