Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc i podzielenie się doświadczeniem. Czy alimenty otrzymywane dla wychowanków wpływają na konto placówki? Pozdrawiam i czekam wpisy
U nas dzieciom otwieramy rachunki i tam wpłacamy alimenty. Nie wiemy czy jest to dobre rozwiązanie, ale najpraktyczniejsze.Oprócz alimentów niektóre mają renty. Postępujemy wtedy tak samo.
U nas jest podobnie - każdy wychowanek, który ma własny dochód ma zakładane konto. Jeśli ma zasądzone alimenty od rodzica,który nie jest pozbawiony władzy, wówczas wyznaczany jest kurator do zarządzania majątkiem, żeby rodzic sam nie zarządzał alimentami, które płaci.
To praktyczniejsze rozwiazanie niż pieniądze miałyby wpływać na konto placówki, szczególnie kiedy wychowanek opuszcza dom dziecka.
Witam serdecznie, proszę o informację, jak rozwiązujecie sprawę alimentów, których nie wpłacają rodzice? W ostatnim czasie otrzymujemy wyroki sądowe, pomimo tego rodzice i tak nie płacą.Nic z tm nie robić ?, czy wysyłać wnioski do komornika, a może powinien zrobić to Kierownik PCPR, który reprezentuje wychowanków.
A jaki masz tytuł wykonawczy? Do czyich rąk mają być płacone alimenty? Kierownik PCPR-u występuje najczęściej, żeby alimenty były płacone do rąk dyrektora i tym samym obarcza go obowiązkiem egzekucji. Dyrektor albo sam się tym zajmuje (raczej rzadko , albo wyznacza kuratora, albo opiekun prawny występuje do komornika. Komornik najczęściej nie ma z czego ściągnąć, ale raz na pół roku trzeba do niego iść i wpiąć w akta pismo że nie ma możliwości egzekucji, żeby nikt nie Wam nie zarzucił, że nic nie robicie.
Witam,dziękuję za odpowiedź. Przypuszczałam, że tak będzie. Oryginał tytułu wykonawczego sąd przesyła do nas, jest tam napisane, że alimenty należy wpłacać na konto placówki, albo do rąk dyrektora. Jakby mało było roboty papierkowej, kolejny powód do kontroli.
Jeszcze mam pytanie, po jakim czasie występujecie, albo opiekun prawny, z wnioskiem do komornika? Pozdrawiam.
Jeśli mam w postanowieniu, że alimenty są płatne np. do 15 każdego miesiąca (zatem pieniądze powinny być w tym dniu na koncie), a mam przekonanie graniczące z pewnością, że rodzic tych alimentów nie będzie płacił dobrowolnie, to jak najszybciej występuję do komornika, żeby sprawa się nie przeciągała.