17 latek z orzeczeniem i zaświadczeniem
17 latek z orzeczeniem i zaświadczeniem
17 latek ma znaczny stopień do 2016 r., zaświadczenie ze szkoły do 2017 r.
do kiedy przyznać?
czy do 18 roku życia?
do kiedy przyznać?
czy do 18 roku życia?
Re: 17 latek z orzeczeniem i zaświadczeniem
Do 18 roku życia. Na okres ważności orzeczenia przyznaje się dzieciom powyżej 18 r. życia, zob. § 7 ust. 1 pkt 4
no własnie w rozporządzeniu inaczej piszą a na szkoleniach mówią żeby wydawdać jak najkorzystniej dla posiadacza karty. ja chyba bym wydała do 2017 i tak robię nie wiem czy dobrze.
Jakieś głupie zasady. Nie masz wydawać jak najkorzystniej tylko tak jak stanowi prawo a prawo w tym zakresie jest proste i czytelne.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No własne nei koniecznie poniewaz w systemie dołożyli nową funkcje a Mianowice możliwość wpisania daty zaświadczenia dziecka które ma poniżej 18 roku życiaira pisze:Jakieś głupie zasady. Nie masz wydawać jak najkorzystniej tylko tak jak stanowi prawo a prawo w tym zakresie jest proste i czytelne.
a rozporzadzenie mówi dziecku w wieku do ukończenia 18 roku życia do ukończenia 18 roku zycia
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja przyznaję do 18 roku życia. Kieruję się prawem a nie bełkotem ze szkoleń i zakładkami w systemie. PROSTE?
Witam! Do tej pory dla mnie jasne było że jeśli ktoś nie ukończył 18 r.ż to nie pobieramy zaświadczeń i przyznajemy KDR do 18 r.ż , ale w systemie kiedy nanosimy wniosek w UPRAWNIENIACH przy dziecku jest opcja do wyboru ,, Dziecko przed ukończeniem 18 r. ż posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki ,, . ??? dzwoniłam w tej sprawie do Wydziału Polityki Społecznej i Pani mi powiedziała, że bardziej ekonomicznie jest kierować się zaświadczeniem bo wtedy nie płacimy dwa razy 8,93zł ( bo w sumie wtedy trzeba dwie karty dla jednej osoby). A na moje pytanie czy w razie kontroli nikt nam tego nie zarzuci nie umiała mi odpowiedzieć.. Ostatecznie ma dzwonić w poniedziałek do Ministerstwa i się dowiedzieć
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja też dzisiaj dzwoniłam do Ministerstwa w tej sprawie i uzyskałam odpowiedź, że faktycznie, pomimo zapisu w rozporządzeniu że dziecku do lat 18 wydajemy kartę do 18 r. ż., to zasadnie jest w kontekście wydawania środków publicznych wykorzystywać opcję wprowadzoną w systemie tj. wydawać takim nastolatkom kartę aż do czasu ukończenia szkoły wg. daty wskazanej w zaświadczeniu.
Nie poprawią tego w nowym projekcie, gdyż nie można wskazać wobec jakich nastolatków (15,16,17-latków) miałoby to wydłużenie ważności karty nastąpić.
Mamy robić tak jak sami zadecydujemy, ale w przypadku kontroli faktycznie musimy sobie z tym sami radzić, gdyż ich interpretacje nie są wiążące.
Nie poprawią tego w nowym projekcie, gdyż nie można wskazać wobec jakich nastolatków (15,16,17-latków) miałoby to wydłużenie ważności karty nastąpić.
Mamy robić tak jak sami zadecydujemy, ale w przypadku kontroli faktycznie musimy sobie z tym sami radzić, gdyż ich interpretacje nie są wiążące.
Ja chyba zostanę przy tym jak do tej pory robiłam czyli jak nie ma 18 lat to nie pobieram zaświadczeń i wydaje do 18 roku zycia
Dzwoniłam ponownie do Wydziału Polityki / pani kontaktowała się z Ministerstwem/ i mamy brać zaświadczenia ze szkół i taką date wpisywać na KDR, teraz to ja już nie wiem
Oprócz 17 latek z orzeczeniem i zaświadczeniem - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
POTWIERDZENIE ODBIORU
17 latka z tymczasowym miejscem zamieszkania w bursie
Błąd w akcie urodzenia
dodanie członka rodziny czy uzupełnienie?
Wzór decyzji odmownej.
utrata uprawnień do KDR
Dotacja
wprowadzanie wniosku KDR
Rodzina zastępcza
powództwo o roszczenia alimentacyjne
Jak postąpić
GIODO
czas na kartę
przyjać czy nie?!
Karta Dużej Rodziny``
rodzina zastępcza i inne zapytania dot. KDR