GIODO

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ell

GIODO

Post autor: ell »

czy zgłaszaliście KDR do GIODO jeśli tak to w jaki sposób
Awatar użytkownika
mała mii
Podinspektor
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...
Kontakt:

Re: GIODO

Post autor: mała mii »

zgłaszamy, zgłasza gmina a OPS wpisuje w pkt 3
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
~gosiab

Post autor: ~gosiab »

Mała mii, czy masz może umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych względem KDR, bo to jest niezbędne do prowadzenia KDR i czy mogłabyś wspomóc wzorem? Będę bardzo wdzięczna! mój adres: s_malgosia@op.pl
Gość

Post autor: Gość »

nie mamy żadnej umowy ani uchwały, a karatmi zajmuje się OPS, kto wysyła do GIoDO? Prosze pomóżcie?
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: naitsyrk85 »

Gość pisze:nie mamy żadnej umowy ani uchwały, a karatmi zajmuje się OPS, kto wysyła do GIoDO? Prosze pomóżcie?
Według infolinii GIODO wysyła UM,i wpisuje jako powierzenie danych OPS
~gosiab

no właśnie - powierzenie danych na podstawie umowy. Tylko nie za bardzo wiem co w treści, więc stąd moje zapytanie.
mops2

Post autor: mops2 »

Do tych co już zgłosili:
- jak wpisaliście przetwarzanie danych - tylko papier czy system informatyczny ?
- jeśli wpisaliście system informatyczny to skąd wzięliście informacje na temat zabezpieczeń fizycznych, środkach sprzętowych infrastruktury informatycznej, ochrony w ramach narzędzi programowych i baz danych stosowanych na serwerach na które wysyłamy dane ?
~gosiab

Witam, we wniosku w części E zaznaczyłam: pkt 15 - a) centralnie (bo tylko ja mam dostęp), - b) wyłącznie w postaci papierowej (bo tylko gromadzę papier; w komputerze nic nie przechowujemy - jest tylko aplikacja strony ministerstwa, gdzie się logujemy i wpisujemy dane), - c) z użyciem co najmniej jednego urządzenia systemu informatycznego ......, bo pracuję na 1 komputerze; pkt 16 i 17 zapytaj się swojego informatyka, a jeśli u was nie ma to kierownika, kto jest administratorem bezpieczeństwa w waszym ośrodku - oni powinna wiedzieć pkt 16 i 17.
Tylko nie wiem czy dobrze jest wypełniony wniosek, bo nie dostaliśmy jeszcze odpowiedzi. Oczywiście wniosek powinni napisać z urzędu gminy, ale jak to bywa wszystko trzeba zrobić samemu. Nawet tą umowę powierzenia przetwarzania danych, za którą nie wiem jak się zabrać. Znalazłam wzór pomiędzy ministerstwem a jakąś firmą, ale treść jest tak napisana, że człowiek normalnie głupieje i już nic nie wie. Więc jeśli ktoś tym dysponuje to proszę o podzielenie się treścią.
mops2

Post autor: mops2 »

~gosiab
Jeśli we wniosku zaznaczymy "wyłącznie w postaci papierowej" to pozostałe punkty dotyczące systemu informatycznego są niedostępne (nie można zaznaczyć "z użyciem co najmniej jednego urządzenia systemu informatycznego......")
Musiałaś inaczej to wypełnić.
~gosiab

wypełniałam ręcznie, bo wniosek musiał podpisać wójt i wysyłałam tradycyjną pocztą
ODPOWIEDZ