18-latek w placówce - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 05 lis 2009, 14:17

dziekuje ;]
~lamb of god

Napisano: 07 sty 2010, 11:34

a jak wygląda sprawa z chłopakiem ktory konczy 18 w lipcu na etapie gimnazjum i chce zostac, uczyc sie dalej (np zawodówka)? tez umowa cywilno-prawna?
~mua

Napisano: 07 sty 2010, 14:30

i jakby ktos napisal jak wyglada taka umowa - pokazal wzor? proszę.
~mua

Napisano: 20 sty 2010, 17:13

szkoda, że bogatsi w wiedze i z wiekszym doswiadczeniem nie chca pomoc \'świeżakowi\' ;]
~mua

Napisano: 20 sty 2010, 23:28

Nie podam jak wygląda taka umowa, bo nigdy jej nie robiłam. Według mnie - jak każda umowa powinna zawierać strony (1. Dyrektor Placówki, 2. Pełnoletni wychowanek) oraz prawa i zobowiązania każdej ze stron. Proponuję sporządzić projekt takiej umowy, dać prawnikowi do parafowania, wysłać do starosty z prośbą o akceptację zasad zawartych w projekcie i po uzyskaniu pozytywnej odpowiedzi podpisać z wychowankiem umowę. Powodzenia.
~Zosia

Napisano: 21 sty 2010, 10:24

dziekuje
~mua

Napisano: 21 sty 2010, 14:27

Bogatsi w wiedzę dzielą się nią chętnie tylko rzadko zaglądają na forum ;)
Zasady pozostawania w placówce określa starosta. U mnie umowa jest sporządzona zgodnie z zarządzeniem prezydenta miasta w tej sprawie, i zawiera punkty, które są podane w zarządzeniu. Umowa ma określać na jakich warunkach ktoś zostaje, do jakiej pomocy jest uprawniony w ramach umowy - czy może mieszkać, korzystać ze wszystkiego, mieć wyżywienie, przejazdy itd, do czego dana osoba jest zobowiązana - czyli np. że musi kontynuować naukę, przestrzegać regulaminu placówki itp, jaką odpłatność ma ponosić za placówkę oraz sposoby rozwiązania umowy (np, jeśli np przerwie naukę to umowa zostaje natychmiastowo rozwiązana itd.) Umowę dobrze jest skonsultować z prawnikiem. Ja prawnikiem nie jestem i nie znam się na tym, piszę tylko jak to wygląda u mnie.

Jeśli chodzi o chłopaka, który kończy gimnazjum to wg. mnie dla niego też w grę wchodzi tylko umowa. Zawodówkę rozpocznie we wrześniu już jako osoba pełnoletnia więc nie powinien już być na prawach wychowanka. Takie sytuacje radzę uzgadniać z PCPR wychowanka, który finansuje jego pobyt. Czasami PCPRy idą dzieciakom na rękę i zgadzają się na różne wyjścia.
~xxx

Napisano: 21 sty 2010, 16:22

dzieki
~mua

Napisano: 22 sty 2010, 19:26

nie wiem jakie twoja MUA palcówka ma relacje z pcpr-em, bo róznie bywa, ale ja jak mam problem ze sformułowaniem jakiejs umowy to wale jak w dym do radcy prawnego z pcpr. powiniem pomóc:)
~mucha

Napisano: 24 wrz 2011, 19:18

U nas są dzieciaki,które ukończyły 18 lat,kontynuują naukę.Piszą do dyrektora prośbę o możliwość ukończenia szkoły.Muszą poddać się regułom,które obowiązują w placówce.
~anna

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x