mam propozycję objęcia stanowiska pracownika socjalnego w palcówce opiekuńczo-wychowawczej powiedzcie mi jakie dokumenty prowadzicie i czym się zajmujecie? do tej pory pracowałam tylko na rejonie w ośrodku pomocy społecznej, z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi
Witaj:) Ja pracuje jako pracownik socjalny w Placówce od dwóch lat.Jeżeli chodzi o moja pracę to zakres obowiązków znajdziesz w rozporządzeniu. Jeżeli chodzi o dokumentację- przeprowadzam wywiady opracowane w placówce, spisuje plany pracy z rodzinami, prowadzę zeszyt spotkań z rodzicami, opracowywuje okresowe sytuacje rodzinne. Nie było w placówce pracownika socj. przede mną w związku z czym nie miałam na kim się wzorować i sama w trakcie pracy widziałam potrzebę zapisywania pewnych informacji i tworzyłam swoja dokumentację.
Pozdrawiam
U mnie w pracy również pracuje pracownik socjalny. Praca jest podobna do mosowe. Pracownik opracowuje diagnozy- sytuacja rodzinna, współpracuje z rodzinami, rodzicami, tworzy kontrakty,robi wywiady robi zebrania , spotkania z pracownikami sądu, kluratorami, mops. Wsólpracuje z ośrodkami uzależnień,kuratorami, sądem, pomaga pisac pisma, pomaga znależć pracę. Robi wszystko, aby dzieci mogły jak najszybciej wrócić do domu i żeby ich sytuacja i warunki się poprawiły. Pozdrawiam.