To nie będzie ustawa tylko rozporządzenie więc szybko wejdzie w życie. Jest nadzieja ,że nie będzie obowiązku wydawania decyzji przyznających. wniosek z oświadczeniem o nauce w szkole... i hop na listę do wypłaty. Terminy składania wniosków będą się pokrywały z terminami składania wniosków na 500+.
Odmowy będą obowiązkowe w formie pisemnej.
No ma być bez decyzji, też tak słyszałem. Ale czy bez decyzji oznacza bez wniosku? Po prostu chyba dopuszczają "milczące załatwienie sprawy". Ale co w sytuacji jak wniosek złoży ktoś na dziecko które nie realizuje obowiązku szkolnego?
sama jestem na wszystkim, mam dostać 300+ (jezeli wejdzie), jeszcze na stronie MPIPSu jest pismo z dnia 19.04 dot niepełnosprawnych w którym pisze ;
cyt.:" Zgodnie z postanowieniami ustawy o świadczeniach rodzinnych, kwoty świadczeń rodzinnych (w tym zasiłku pielęgnacyjnego) oraz wysokości kryteriów dochodowych uprawniających do świadczeń rodzinnych podlegają weryfikacji co 3 lata. Najbliższa taka weryfikacja przewidziana jest na 1 listopada 2018 roku".
czyli wychodzi na to że i zasiłki pielęgnacyjne będzie trzeba pozmieniać ... zastanawiam sie jak to jeden człowiek moze ogarnąć
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
No to sprawa wygląda tak
Od pierwszego lipca będzie można składać wnioski na wyprawkę 300 elektronicznie, a od 01.08 papierowo. Czas na rozpatrzenie wniosku dwa miesiące. cdn
DAMY RADĘ. Zamiast 4,5 tys wniosków będzie 6.5 albo 7 Oczywiście nie oczekuję za to żadnych pieniędzy, bo po co mi pieniądze? I tak z roboty nie wyjdę do listopada. #ProtestOPSów!