300 zł wyprawki na dziecko przed rozpoczęciem roku szkolnego - Dobry Start (300+)

Strona 6 z 35    [ Posty: 348 ]

Napisano: 25 kwie 2018, 13:56

I znów będzie ze IM (Rządowi) się Premie NALEŻAŁY za Ciężką Pracę...Naszymi rękoma i umysłami będzie wykonane...
krak
Stażysta
Od: 29 mar 2017, 8:58
Zajmuję się: ŚW/Rodzinne

Napisano: 26 kwie 2018, 8:41

kiki88 pisze:" Zgodnie z postanowieniami ustawy o świadczeniach rodzinnych, kwoty świadczeń rodzinnych (w tym zasiłku pielęgnacyjnego) oraz wysokości kryteriów dochodowych uprawniających do świadczeń rodzinnych podlegają weryfikacji co 3 lata. Najbliższa taka weryfikacja przewidziana jest na 1 listopada 2018 roku".

czyli wychodzi na to że i zasiłki pielęgnacyjne będzie trzeba pozmieniać ... zastanawiam sie jak to jeden człowiek moze ogarnąć :(
Weryfikacja nie oznacza zmian ani tym bardziej podwyżek :D
Tusku wprowadził podwyżki zasiłków i co? Wycofali bo jest 500+. Wymówka zawsze się znajdzie
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2018, 8:46

Iks pisze:No ma być bez decyzji, też tak słyszałem. Ale czy bez decyzji oznacza bez wniosku? Po prostu chyba dopuszczają "milczące załatwienie sprawy". Ale co w sytuacji jak wniosek złoży ktoś na dziecko które nie realizuje obowiązku szkolnego?
Wątpię czy to się da załatwić milcząco. To oznaczałoby brak wydania decyzji, brak możliwości odwołania itd. To już raczej bez wniosków, z urzędu, na podstawie wpisów do SIO.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2018, 8:52

no ok ale czy w sio będzie miejsce zamieszkania czy zameldowania dziecka ?
bo dziecko może być zameldowane w mojej gminie nawet tu chodzić do szkoły ale zamieszkiwać w gminie obok np
przecież z doświadczenia wiemy że sprawy są różne
ja myślę że musi być wniosek i decyzja bo co jeśli rodzic dziecka 19 letniego się uprze - ma prawo i złoży, przecież milcząco nie załatwimy odmowy
my to dostaniemy jak nic przecież jednostki oświatowe w gminach nie mają dostępów do sio, peseli i cbb
a my i owszem więc tu już łatwiej jest zrobić zakładkę na zakładce nakładki i niech się opsy czy inne jednostki bujają
dały radę z 500 plus to teraz nie mają
przecież dla nas ludzi z doświadczeniem to pikuś
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 26 kwie 2018, 9:08

Poczekajcie cierpliwie na ustawę, jak ma to powchodzić od sierpnia tego roku, to przecież ustawę na spokojnie opublikują 31 lipca, do tego czasu nie ma się co spinać.

Jeżeli chodzi o dodatkową robotę...
voodoo pisze:Na siłę tam pracujecie?

Proszę się wziąć w garść bo czasem myślę, że czytam posty dzieci a nie dorosłych ludzi.
Faktycznie. Ja cały czas mam umowę na 8h i tyle pracuję, co mnie mają obchodzić dodatkowe ustawy... Najwyżej ktoś mi wyznaczy i opłaci nadgodziny, w wymiarze nieprzekraczającym 150h rocznie. Najlepiej w niedziele niehandlowe, i tak nie ma co robić.
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Napisano: 26 kwie 2018, 13:47

Proszę Was nie straszcie. Ja nie dźwigam bieżących spraw, a co dopiero jakaś nakładka do 500+ związana z wyprawką 300+. Przecież ktoś to musi zrealizować?! Przyjąć wniosek, zweryfikować w SIO czy dziecko się uczy, w rejestrze pesel, wprowadzić do systemu dane, wydać decyzję, zrobić listę wypłat, wykonać sprawozdanie. Ja nie ma kiedy oddychać za te nieco ponad 2 tys. zł miesięcznie. Robią z nas na siłę prawników i księgowych z wynagrodzeniem sprzątaczki.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 26 kwie 2018, 14:00

ja dzisiaj szefowi powiedziałam ze wejdzie chyba to 300+ od sierpnia, a on pyta kiedy biorę urlop mówię że w lipcu a on noto: to w sierpiu będziesz, sprytna jesteś dasz rade ... chyba zostanę robotem albo kupie kołderkę i poduszkę i zamieszkam w urzędzie :/
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 26 kwie 2018, 14:30

kiki88 pisze:ja dzisiaj szefowi powiedziałam ze wejdzie chyba to 300+ od sierpnia, a on pyta kiedy biorę urlop mówię że w lipcu a on noto: to w sierpiu będziesz, sprytna jesteś dasz rade ... chyba zostanę robotem albo kupie kołderkę i poduszkę i zamieszkam w urzędzie :/
Nieee, L4 weźmiesz ;)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 26 kwie 2018, 14:51

No to wieści są takie
1. Wyprawka będzie się nazywać „ Świadczenie szkolne plus”
2. Terminy składania:
0d 01.07 d0 31.07. 2018 tylko elektronicznie dla tych co mają podpis (więc nie będzie przez bank). Ponieważ tych wniosków z podpisem jest b. mało, dałam znać do ministerstwa, że może by się jednak udało tak zrobić jak wniosek 500+ (inaczej w sierpniu mamy totalną kumulację).
Od 01.08.2018 do 30.11.2018 w każdej wersji

3. Termin rozpatrzenia dwa miesiące
4. Świadczenie będzie przysługiwało do 24 – go r. ż. (tylko szkoła)
5. Decyzja będzie tylko w systemie (do klienta tylko pisemna informacja)
6. Odmowy oczywiści decyzja
7. Będzie weryfikacja (ale już nie dopytałam jak będzie wyglądać), więc będą nienależnie pobrane świadczenia
8. Będzie opieka naprzemienna
9. Świadczenie przyznawane w miejscu zamieszkania , w tym również pobyt czasowy
10. Koszty obsługi 10 zł za dziecko lub 3% od całości. I tu zastrzeżenie, że kwota wynagrodzenia dla pracowników nie może być mniejsza niż 80% otrzymanej dotacji na obsługę

Prawdopodobnie będzie to na posiedzeniu sejmu 8,9,10,11. 05.2018
Lidka 2018
Praktykant
Od: 22 kwie 2018, 13:49
Zajmuję się: ŚW,ŚR,FA

Napisano: 26 kwie 2018, 14:58

Lidka 2018 pisze:kwota wynagrodzenia dla pracowników nie może być mniejsza niż 80% otrzymanej dotacji na obsługę

Tja, dla pracownika to będzie ze 30% a reszta na "nagrody" :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 6 z 35    [ Posty: 348 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x