4 dni trzeba czekać na wywiad środowiskowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 24 maja 2014, 17:40

Socdojcz, czyli każdy sposób jest zły, byleby przeszedł ten, który uważasz za słuszny? Gratukuję pomysłów na omijanie przepisów, szkoda jednak, że nie masz pomysłu na ich respektowanie. Nie mówię już o empatii, o współpracy z klientem itd, bo pewnie nic z tego nie zrozumiesz. Kartka w drzwi to może zbyt uproszczone, ale są również skrzynki pocztowe. Poza tym, co z treści takiej kartki wynika i niby dlaczego sąsiedzi mieliby wiedzieć, w czym rzecz? Jak już, to zazwyczaj sąsiedzi i tak są doskonale zorientowani, co się dzieje w mieszkaniu obok.
bebo

Napisano: 25 maja 2014, 21:44

"Gratukuję pomysłów na omijanie przepisów, szkoda jednak, że nie masz pomysłu na ich respektowanie."

W którym miejscu sugeruje omijanie przepisów? To ty proponujesz niezgodne z ustawa o ochronie danych osobowych rozwiązania i jeszcze masz czelność komuś wmawiać bezprawie. Empatię mam dla empatycznych klientow a dla kombinatorów i roszczeniowcow pracujących na czarno mam wywiady wyznaczone w ostatni 14 dzień o godzinie 14.00 :mrgreen:
Socdojcz

Napisano: 26 maja 2014, 0:28

Zastanawiam się, co ma wspólnego człon "dojcz" z postawą ... To jałowa dyskusja, przepis mówi wyraźnie, że należy wyznaczyć konkretny dzień, jeżeli jest konieczne uczestnictwo strony w postępowaniu - i tyle, a jak ktoś chce popisywać się bezprawiem, negować wszystko i atakować o wszystko, to szkoda czasu.
bebo

Napisano: 26 maja 2014, 9:58

Człon "dojcz" ma z moja postawa tyle wspólnego co człon " bo" z Twoja... Czytaj posty uważnie. Jak dla mnie powinno sie wskazać dzień wywiadu. Choc Konkretny dzień i konkretne godziny to raczej domena rozkładu jazdy autobusów... Wykonując prace z ludzmi i ich słabościami nigdy nie wiesz czy w danym dniu nie wyskoczy Ci zabieranie dziecka, interwencyjne umieszczanie w psychiatryku, załatwianie pogrzebu albo pilne ubezpieczanie ze srodkow publicznych. A jakis biedny Mirek czy inny Ziutek czeka wtedy nadaremno zamiast robić na czarno aż furczy... :mrgreen:
Socdojcz

Napisano: 26 maja 2014, 11:11

Czytając powyższe posty zgodzę się z bebo. Pracownik socjalny nie ma prawa dysponować moim czasem nakazując mi siedzenie w domu przez 4 dni (16 godzin). Ja akurat jestem inwalidą, osobą samotną pobieram rentę i ze względu na stan zdrowia nie mogę podjąć żadnej pracy. Nie mniej jednak mam szereg spraw do załatwiania wizyty u lekarzy, wyjazdy na rehabilitacje, wizyty w urzędach, wyjazdy do mamy, która przebywa w DPS oraz zwykłe wyjścia z domu aby nie siedzieć sam. Miałem ostatnio kłopoty w MOPS aby pracownik przyszedł dzień wcześniej na wywiad bo miałem wyznaczony termin wyjazdu do szpitala na 2 tygodnie i niestety musiałem przełożyć wyjazd do szpitala bo nikomu nie chciało się zwrócić do szpitala aby tam przeprowadzono ze mną wywiad (szpital w innym mieście niż mieszkam). Kazano mi podczas pobytu w szpitalu wyjść z niego i szukać pomocy w tamtejszym MOPS-ie. Tak więc jest dużo absurdów i niewiedzy pracowników, a klienci są pokrzywdzeni.
Gość

Napisano: 26 maja 2014, 11:14

Powyższy post to oczywiście mój.
mirek69081
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 13:44
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 16:13

Mirek - aby prac.socjal. mogl wejść na teren szpitala dyrekcja musi wyrazic zgodę. Przynajmniej e naszej okolicy tak jest.
jeśli doszli do takiej sytuacji jak twoja - trzeba bylo zrobić raban w szpitalu, a nie tu - na forum.
specyfika pracy socjalnej niestety powoduje takie rozwiązania jak wyznaczanie terminu wizyty na 4 dni jak w twoim mopsie. My umawiamy sie w konkretnym dniu, w godzinach naszej pracy mw.w czterech godzinach z zastrzeżeniem ze jednak pojawie sie pózniej. Uwierz mi - wolalbym mieć wszystko poukładane grzecznie - ale sie nie da.....
migdał

Napisano: 26 maja 2014, 20:12

Warto umawiać się na wywiad.
Wtedy:
- mieszkanie posprzątane
- trzeźwość domowników
- zapełniona lodówka żywnością dla dzieci
- dzieci czyste
- obiad się gotuje
- członkowie rodziny zgodni, mili dla dzieci
- członkowie rodziny nieobecni ( ci po wcześniejszych libacjach, pobite dzieci ... )
- niepożądani wówczas goście nieobecni

Po co ten wywiad umawiany, przecież to nie jest żaden wywiad dający obraz rodziny.
Może lepiej spisać dane w ośrodku, na jedno wyjdzie?

Nie chcę obrażać Waszych Klientów ale umawiany wywiad to bat na siebie.
Każdy odpowiada za swoja pracę i może robić jak chce, życie pokaże czy miał rację.
Problem

Napisano: 27 maja 2014, 12:33

Problem pisze:Warto umawiać się na wywiad.
Wtedy:
- mieszkanie posprzątane
- trzeźwość domowników
- zapełniona lodówka żywnością dla dzieci
- dzieci czyste
- obiad się gotuje
- członkowie rodziny zgodni, mili dla dzieci
- członkowie rodziny nieobecni ( ci po wcześniejszych libacjach, pobite dzieci ... )
- niepożądani wówczas goście nieobecni

Po co ten wywiad umawiany, przecież to nie jest żaden wywiad dający obraz rodziny.
Może lepiej spisać dane w ośrodku, na jedno wyjdzie?

Nie chcę obrażać Waszych Klientów ale umawiany wywiad to bat na siebie.
Każdy odpowiada za swoja pracę i może robić jak chce, życie pokaże czy miał rację.
To nie jest wywiad w rodzinie patologicznej, tylko osoby niepełnosprawnej dorosłej bez samodzielnej egzystencji, co ma do tego lodówka,dzieci biedne.Nikt do was nie przychodzi o zapomogę, dopłatę do mieszkania i Bóg wie co jeszcze. Macie potwierdzić fakt sprawowania opieki, czy nie ma zaniedbań lub opieka fikcyjna.
Gość 23

Napisano: 27 maja 2014, 13:04

" Macie potwierdzić fakt sprawowania opieki, czy nie ma zaniedbań lub opieka fikcyjna "

Jak ci socjalni mają potwierdzić jak wywiad umawiany i wszystko może w tym dniu wyglądać ładnie a przez następne pół roku niepełnosprawny może być głodny, brudny, bez opieki lekarza.
Mało to w telewizji programów, że socjalny mówi o środowisku dobrze ( wywiad mógł być umawiany) a na ich klienta jak się patrzy to z żalu łzy z oczu lecą.

Lepiej niech będzie taka ustawa, żeby te świadczenia dawać bez wywiadu bo umawianie się na termin jest bezsensowne .
?????

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x