500+ a dziecko niepełnosprawne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 lut 2016, 18:16

czy jeśli mam jedno dziecko niepełnosprawne i orzeczenie mam, ale się odwołuję bo córka nie otrzymała punktu 7 w orzeczeniu to będzie można składac o te 500 czy to orzeczenie nie będzie ważne dopóki się odwołujemy. Pytam bo pani w naszym ops-ie nawet zasiłku pielęgnacyjnego nie wypłaci mam, bo twierdzi, że nie może popóki się odwołujemy ( choc punkt 8 mamy, który uprawnia do zasiłku pielęgnacyjnego)
gosia30z

Napisano: 03 lut 2016, 19:28

dopóki nie masz ważnego orzeczenia to ono nie istnieje
pani robi słusznie że nie wypłaca ci ZP
madzia11

Napisano: 03 lut 2016, 20:47

a to ciekawe, a od kiedy złożenie odwołania powoduje, że orzeczenie nie jest ważne? ktoś je w miedzyczasie uchylil czy jak? a nie dostajesz zasiłku pielegnacyjnego, bo nie zlozylas wniosku z tym orzeczeniem, czy ci zawiesili postepowanie, czy na jakiej podstawie ci nie wypłacają? :)
calibra

Napisano: 04 lut 2016, 18:49

Pani w ops powiedziała, że dopóki się odwołuję to ona mi nie wypłaci a jak zakończą się odwołania to dopiero wyrówna mi ZP. i ewentualnie jak wygram o 7 pkt to też ŚP. No ale teraz nie wiem czy mi przyjmą wniosek o 500+ czy dopóki będę się odwoływac to tego też mi nie będzie wolno pobierac :( A jest to gdzieś prawnie opisane? na jakiej podstawie mi odmówiono ZP?
gosia 30z

Napisano: 04 lut 2016, 19:24

no to ja sie pytalam, na jakiej podstawie ci nie wypłacaja ZP, zlozylas w ogole wniosek o zp z tym orzeczeniem? (bo to jest zasadnicza kwestia) czy poszlas do ops pokazac to orzeczenie i powiedziec, ze sie bedziesz odwoływac, bo orzeczenie, ze dziecko niepełnosprawne jest, tylko punktow wymaganych do śp nie ma.
calibra

Napisano: 04 lut 2016, 20:03

Byłam,orzeczenie pokazałam i pani powiedziała, że złożyć mogę dopiero jak skończe odwołania
gosia30z

Napisano: 05 lut 2016, 11:03

no to w końcu jak to jest? są jakieś przepisy, że dopóki się odwołuję to nie mogę składac wniosku w ops? To orzeczenie jest ważne czy nie? Jak to jest od strony przepisów? Proszę o odpowiedz
gosia 30z

Napisano: 05 lut 2016, 14:17

gosia 30z pisze:no to w końcu jak to jest? są jakieś przepisy, że dopóki się odwołuję to nie mogę składac wniosku w ops? To orzeczenie jest ważne czy nie? Jak to jest od strony przepisów? Proszę o odpowiedz

czy ktoś zna odpowiedz?
gosia30z

Napisano: 05 lut 2016, 16:51

orzeczenie nie jest prawomocne i nie należy wypłacać żadnych świadczeń na jego podstawie. Dodam tylko calibra, że kiedyś miałam taki przypadek, że w wyniku odwołania od orzeczenia dziecko niepełnosprawne zostało w II instancji "uzdrowione". calibra kto by oddawał nienależnie wypłacony ZP? gosia30z dobrze ci pani w mopsie powiedziała. możesz również spodziewać się wyrównania świadczeń
madzia11

Napisano: 05 lut 2016, 18:22

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
gosia30z

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x