500 + dla jedynaka? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 lut 2016, 11:55

Może czegoś nie rozumiem ale w informacjach publikowanych na MPIPS nigdzie nie jest napisane czy świadczenie przysługuje także w przypadku gdy rodzina lub samotna matka mieści się w progu dochodowym a ma ona tylko jedno dziecko... pisze tylko że jeśli mieści się w progu dochodowym to zasiłek przysługuje także na pierwsze dziecko, ale wcześniej że świadczenie przysługuje na drugie i kolejne dzieci... czyli mam wnioskować że żeby na pierwsze dziecko się należało to i tak musi być przynajmniej dwoje dzieci w rodzinie, czy może na jedynaka świadczenie też przysługuje???
Tomek B

Napisano: 03 lut 2016, 12:18

BARDZO DOBRE PYTANIE. JESTEM CIEKAWA ODPOWIEDZI.
ula12

Napisano: 03 lut 2016, 12:21

Nie bardzo rozumiem problemu. Może źle czytam i interpretuję ale wg tego co zrozumiałem z problemu to oczywiste, że w przypadku rodziny 2 +1 której łączny miesięczny dochód mieści się w kryterium 2400 zł dziecko do 18 roku życia "łapie" się na 500+.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 03 lut 2016, 12:28

Po pierwsze zacznijmy od tego że jest to dopiero projekt ustawy, a jak znamy z doświadczenia niektóre zapisy ,,w magiczny sposób" znikają z projektów, gdy ustawa zostaje przyjęta więc niczego nie możemy być pewni na 100%
Po drugie według projektu (sprawdź definicje pierwsze dziecko) tam jest czarno na białym napisane, że tak, dla jedynaka łapiącego się na próg dochodowy, 500 zł przysługuje!
xxx2

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x