jerzozwierz pisze:Powody, dla których mówi się przede wszystkim o pracownikach socjalnych, są następujące:
1. Pracownik socjalny stanowi z reguły "pierwszą linię", jest w OPS osobą pierwszego kontaktu z klientem;
2. To pracownika socjalnego klient postrzega jako prowadzącego sprawę, a zatem odpowiedzialnego za jej negatywne rozstrzygnięcie, a nie np. osobę, która pisze lub wydaje w okienku decyzje;
3. Pracownik socjalny pracuje w terenie, z reguły sam, nie mając obok siebie czy za ścianą osób mogących w każdej chwili pospieszyć z pomocą.
Macie rację, że powinno mówić się o bezpieczeństwie wszystkich pracowników pomocy społecznej, ale nie dziwcie się, że mówi się przede wszystkim o pracownikach socjalnych, sorry.
W zupełności ale to w całkowitej zupełności nie zgadzam się z Tobą a tym bardziej w odniesieniu do mojego zakładu pracy nic z tego co napisałeś się nie zgadza i sorki ale się zaśmiałem trochę sam do siebie.
1. Pierwszą linię za zamkniętymi drzwiami od środka na klucz jak ktoś zaczyna krzyczeć

a poza tym moja praca i kontakt z ludźmi wygląda identycznie jak u socjalnych. Myślisz, że do mnie ludzie przychodzą wyłącznie w celach towarzyskich? Mam taki sam kontakt z ludźmi jak i socjalni - Twój pkt. 1 odpada
2. Żadnego okienka u siebie w pracy na oczy nie widziałem. Opisane przez Ciebie rzeczy są takie same u mnie. To ze mną twarzą w twarz ludzie przychodzą się kłócić i wyzywać bo u mnie wszystko składają. Więc nie lecą do kierownika tylko prosto do mnie. Więc nie wiem czemu tak piszesz ale ten pkt. też odpada bo mam tak samo.
3. Np u nas pracują we dwóch a jak idą w teren do kogoś "niepewnego" to idę z nimi i to za moich pleców prowadzą dialog z "niepewnym".
Tak mamy rację ale powinno się na równi mówić
o bezpieczeństwie pracowników pomocy społecznej a NIE TYLKO o pracowników socjalnych.
jerzozwierz pisze:Aha, no i zgodzę się, że podobny poziom ryzyka dotyczy asystentów rodziny, chociaż jednak trochę mniejszy, bo asystent nie jest postrzegany przez klienta jako odpowiedzialny za niezadowalające świadczenia.
Na w/w nie wypowiadam się bo nie mam wiedzy z powodu braku zatrudnionych asystentów.