a co wy byście zrobili ??? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 14 sty 2014, 13:29

mam takie pytanie. Na naszym terenie w pewnej rodzinie X ( przeciętnie sytuowana , ale nie kwlaifikująa się do pomocy z racji kryterium ) wystąpiła powążna choroba ( PAni X czeka na przeszczep) organziowane są zbiórki pieniędzy gdyż owa operacja jest kosztowna. Jako do instytucji ( czyli nasz osrodek) nik sie nie zgłosił z prośbą o pomoc dla rodziny. Czy mieliście takie przypadki ? czy sami podejmowaliście kroki i jak to się ma do kryterium ( 456 zł któe napewno przekrocza? jeest to moja pierwsza tego typu sprawa i chciałbym sie poradzic starszych doświadczonych kolegów i koleżanek - dziekuje,.
~zielony

Napisano: 14 sty 2014, 13:40

a jak ci się wydaje ?
Udawać , że nie ma tematu ?
Wypada wyjść z inicjatywą własną. O specjalnym jak choćby nie pomyślałaś. na tym polega pomoc- trafić tam - gdzie trzeba- i do tych którzy jej potrzebują - ale się o nią nie upominają.

Tak właśnie myślicie. Proceduralnie , schematycznie.
Jak się zgłosi sam/ bądź sąsiedzi - wtedy tak .
Faktycznie jesteś zielony- jeśli chodzi o wyczucie sytuacji .
~kara

Napisano: 14 sty 2014, 13:43

W szczególnie uzasadnionych przypadkach można przyznać zasiłek specjalny celowy który nie podlega zwrotowi odpowiednio do sytuacji -do kwoty kryterium dochodowego rodziny lub osoby samotnie gospodarującej. Myślę, że prac. socjalny może podejść do rodziny i zaproponować [pomoc.
~wwz

Napisano: 14 sty 2014, 14:04

Kara - nie obrazaj nikogo. jestem młodym pracownikiem i nie wiem dokonca czy sam jako najniższe ogniow moge wystapic z taka prosba do kierownika jednostki. moze to byc rznie odebrane- nie siedze z załozonymi rekami i niemysle jedynie proceduralnie-. ale dziekuje za wypowiedzi .
~zielony

Napisano: 14 sty 2014, 14:24

a kierownik to co ? Potwór. Pół Polski musi Cię zmotywować ,żebyś odwagi nabrał?
\"sam jako najniższe ogniwo\" - oj biedny...
Nie obrażam. Powiedziałam - tylko swoje zdanie na temat Twojej postawy.

Życie panie ....
~kara

Napisano: 14 sty 2014, 15:25

Kara - właśnie zielony wyszedł z inicjatywą, a że nie był jej pewny, to zapytał grzecznie na forum. Bardzo dobrze, zielony, nie przejmuj się sfrustrowanymi \"wszystkowiedzącymi\".
~Anka

Napisano: 14 sty 2014, 15:31

kara słownie nie obrażasz ale ton twojej wypowiedzi dało się odczuć w słowie pisanym i oczywiście masz prawo do własnego zdania.~
zielony jeśli chcesz profesjonalnie weź druk wniosku i wywiadu w łapkę, idź porozmawiaj z rodziną , niech wypełnią ci wniosek, zrób od razu wywiad i sprawę masz jasną.
Pozdrawiam.
~Kali

Napisano: 14 sty 2014, 15:37

no ale nie sądzicie - że to zaczyn na fajtłapę - no jak pracownik socjalny może mówić o sobie
\"..ja jako najsłabsze ogniowo;;\" no przestańcie
~kara

Napisano: 14 sty 2014, 15:40

I nie zapomnij poinformować ich o wywiadach alimentacyjnych u rodziny zobowiązanej... Bedą wdzięczni! ;)
~Adam

Napisano: 14 sty 2014, 15:51

zająłeś miejsce - dumny jesteś;)
~majka

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x