dochód utracony - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 14 sty 2014, 15:35

Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu sporu:
pan pracował do końca grudnia 2013, miał wynagrodzenie 1100 złó. Ods 3 stycznia jest osobą bezrobotną, pierwszy zasiłek otrzyma w lutym. Czy ja biorąc jego dochód za grudzień do wyliczenia dochodu traktuję jego wynagrodzenie jako dochód utacony czy nie? jedna pani w mojej pracy uważa, że to dochód utracony a druga ze nie bo miał pieniądze w grudniu a skoro liczę dochod za grudzień to powinnam wliczać wypłatę.
Jak to jest: dopchód utracony czy nie?
~Lidia

Napisano: 14 sty 2014, 16:51

dochód utracony i liczysz dochód za miesiąc w którym złożył podanie.
~kasia

Napisano: 14 sty 2014, 17:23

Nie traktowałabym tej sytuacji jako utraty dochodu bo nadal będzie miał własne środki tylko w niższej wysokości.
~wwz

Napisano: 14 sty 2014, 17:26

ale 1 zasiłek dla bezrobotnych otrzyma w lutym
~Lidia

Napisano: 14 sty 2014, 23:57

Ale należny za styczeń.
~wwz

Napisano: 15 sty 2014, 9:34

nie doczytałam dobrze, faktycznie nie traktujesz jako utracony liczysz ten dochód za grudzien
~kasia

Napisano: 15 sty 2014, 9:50

Ja potraktowałabym to w zależności od tego czy wynagrodzenie ze stosunku pracy było płacone 10-go nastepnego miesiąca / czyli należne pobory za m-c grudzień otrzymał np. 10 go stycznia / czy w danym miesiacu. Jeżeli otzrymał 10 go następnego miesiąca to wg mnie nie ma utraty dochodu tylko tak jak \"wwz\". Jednak w przypadku jeżeli były wypłacone już w grudniu to potraktowałabym jako utratę.
~~inka

Napisano: 15 sty 2014, 10:15

to nie dochód utracony - jest kontynuacja.....
~Ala

Napisano: 15 sty 2014, 10:19

przyznali mu prawo do świadczeń z PUP wiec nie ma utraty bo jest kontynuacja
~ewelina

Napisano: 17 sty 2014, 1:08

Za dochód uważa się sumę PRZYCHODÓW itd.... Nasz mecenas uważa, że przychód to coś, co ma się faktycznie. Faktycznie w styczniu dochodu nie miał więc u nas nie miał by liczonego tego wynagrodzenia. Mamy też z tym wielki problem i nie do końca pewność, czy taka interpretacja jest właściwa dlatego tam, gdzie to możliwe w takich przypadkach przyznajemy celówki aby uniknąć ewentualnie niewłaściwie ustalonej wysokości zasiłku okresowego.
~Mila

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x