Czy robicie wywiady aktualizacyjne dla wszystkich mieszkańców, których świadczenia emerytalne zostały zwaloryzowane? Czy tylko dla tych których dochód wzrósł ponad 10 % kryterium dochodowego?
Jak to jak chce sprawdzić? Mam obecnie obowiązującą decyzję o odpłatności i wiem na podstawie jakiego dochodu ja obliczono, mam też obecną decyzję waloryzajyjną czyli znam aktualny dochód. Przecież łatwo obliczyć czy dochód wzrósł o 10 % kryterium.
Domy pomocy, nie zależnie od tego czy dochód uległ zmianie czy nie mają obowiązek przeprowadzać aktulizację co pół roku. Dodatkowo, każdorazowo, przy zmianie sytuacji dochodowej, wymagającej ustalenia nowej wysokości odpłatności.
DJ nie o to pytam. to jest oczywiste. chodzi np o taki przypadek kiedy np. aktualizacja była robiona w lutym a w marcu była waloryzacja ale dochód nie wzrósł o 10 % kryterium dochodowego. To co wtedy? Znowu pisać kolejny wywiad bo zmienił się dochód o parę zł?
Wybacz DJ ale domy nie mają obowiązku przeprowadzanie wywiadow moga to robić ale jest to porozumienie grzecznościowe. Aktualizacji wywiadu muszą pilnować placowki ktore skierowały osoby do dps. To na ich wniosek wystawia się w.aktualizujący, jednak własciwością urzędu są mopsy lub gopsy wg położenie terytorialnego dps. pracownicy socjalni bardzo często w dpsie nie mają w zakresie swoich obowiązków.
No tak ale np mops czy gops z którego został skierowany klient nie wie od kiedy sie zmienia odpłatność dopiero w momencie otrzymania takiej informacjii z Dps więc aktualizacje czyli wniosek o udost....składamy w marcu, DPS aktualizacje czesto robi na koniec kwietnia a odpłatność zmienia sie np w lutym.
I teraz co?
Ja uważam, że robi sie jeden wywiad w trakcie waloryzacjii(czyli w marcu) a odpłatnośc i tak zmienia sie do momentu zmiany odpłatności tylko dla MOPSU lub GOPSa waloryzacja dopiero od kwietnia.
Pina .... to po co robić aktualizacje w lutym, skoro wiadomo, że w marcu jest waloryzacja ? Trzeba sobie zaplanować termin......
Ania... miałem na myśli mieszkańców przyjetych na starych zasadach.
Przyznam szczerze, że nie wiem jak jest jeśli chodzi o aktualizacje dla mieszkańców będących na nowych zasadach.