dofinansowanie do środków pomocniczych - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 kwie 2011, 15:45

mam pytanie kiedy i na jakich zasadach mieszkaniec DPS-u może ubiegać się o dofinansowanie (refundację) kosztów poniesionych na zakup pieluch.

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź.
Pozdrawiam
~Mieszkaniec

Napisano: 13 kwie 2011, 15:46

przepraszam zapomniałem dodać, że chodzi o refundację z PCPR-u
~Mieszkaniec

Napisano: 13 kwie 2011, 21:10

Jak płaci ponad limit 90 zł i faktura musi być imienna na niego.
~mikka

Napisano: 14 kwie 2011, 17:32

Tak samo jak każda inna osoba, posiadająca orzeczenie o niepełnopsrawności lub równoważne. DPS dopłaca do limitu. Jeżeli pieluchy NFZ nie refunduje w 100 %, tylko daje do 180 sztuk 360 zł z tego 70 % - DPS dopłaca różnice. PCPR Pozostałą część kwoty zapłaconej może zrefundować obliczając to ze wzoru.

(Limit NFZ w 100 % + Różnica miedzy Limitem a faktyczną zrefundowaną kwotą NFZ) pomnożone razy 150 %.
~Maciek

Napisano: 14 kwie 2011, 21:22

Maciek ale zakręciłeś chyba na 3 miesiące?. Limit na pieluchmajtki wynosi 90 zl, na inne produkty lub sprzęty jest inny. Opiszę na przykaładzie pieluchomajtek. Na miesiąc należy się 60 sztuk, 63 zł płaci NFZ, 27 zł dps , a jak są droższe to płaci Mieszkaniec i za to co zapłaci może uzyskać refundacje z PEFRON, oczywiście faktura musi być imienna na Mieszkańca.
~mikka

Napisano: 14 kwie 2011, 22:00

Napisałem przecież, że 180 sztuk - refundacja 360 zł
Prosty rachunek matematyczny razy 3. Każdy chyba jest w stanie się domyśleć, że to na 3 miesiące. Ludzie bardzo często przynoszą faktury z 3 miesięcy. Zależy jak się lekarzowi napisze w zleceniu. Czasem wypisuje na miesiąc, czasem od razu na 3 miesiące. Jak prowadziłem nie tak dawno to zadanie to w 90 % przypadków wypisywali na 3 miesiące od razu 180 sztuk.
Nie opłaca się co miesiąc latać i to załatwiać. Składać za każdym razem komplet dokumentów.

~Maciek

Napisano: 15 kwie 2011, 23:26

Ok Maciek
~mikka

Napisano: 26 kwie 2011, 15:31

Mam jeszcze pytanie odnośnie liczenia dochodu uprawniającego do dofinansowania. Czy jest to kwota, netto p potrąceniu odpłatności za Dom, czy też dochód bez potrąceń.
~Mieszkaniec

Napisano: 27 kwie 2011, 14:41

A mam pytanie jak wygląda rozliczenie apratu słuchowego dla mieszkańca DPS-u...ile płaci Dom??
~Michal

Napisano: 27 kwie 2011, 16:56

Limit NFZ aparatu wynosi 800, lecz dają z tego 70 % (czyli 560 zł), więc DPS zgodnie z ustawą o pomocy dopłaca różnice między limitem NFZ w 100 % a kwotą faktyczną jaką dopłacają. Czyli 800 (100% limitu) - 560 (70 %) = 240.

Lista wyrobów medycznych będących przedmiotami ortopedycznymi, środkami pomocniczymi refundowanymi przez Narodowy Fundusz Zdrowia określona jest w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia - w sprawie szczegółowego wykazu wyrobów medycznych będących przedmiotami ortopedycznymi i środków pomocniczych, wysokości udziału własnego świadczeniobiorcy w cenie ich nabycia, kryteriów ich przyznawania, okresów użytkowania, a także wyrobów medycznych będących przedmiotami ortopedycznymi podlegającymi naprawie w zależności od wskazań medycznych oraz wzoru zlecenia na zaopatrzenie w te wyroby i środki.

------------------------------------------------------------------------
Dochodem mieszkańca DPS nie jest kwota 30 % świadczenia jakie pobiera. To, że płaci 70 % swojego dochodu to jest inna kwestia. Normalny człowiek również płaci rachunki i wydaje na życie z własnej kieszeni.
~Maciek

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x