czy orientuje się ktoś ile \"białego\" personelu przypada na jednego mieszkańca Domu Pomocy Społecznej, chodzi mi głównie o wskaźniki potrzebne do obliczeń, kalkulacji ?
W DPS nie ma \"białego\" personelu tylko zespół Terapeutyczno - opiekuńczy, w którego skład wchodzą m.i.: opiekunki, pielęgniarki, terapeuci, pokojowe itp. Wskaźnik zaleźy od typu domu np. w domach dla przewlekle somatycznie chorych wynosi 0,6.
No chyba, że źle zrozumiałam pytanie i chodzi Tobie o ilość pielęgniarek.
A to już osobna kwestia, gdyż ciągle istnieje u nas pogląd, że pielęgniarki w DPS są zbyteczne ( z czym ja osobiście nie zgadzam się).
MI mówią, że \"od przybytku głowa nie boli\", ale za dużo pielęgniarek, opiekunek, pokojowych to też nie dobrze, bo każda grupa zawodowa potrafi to wykorzystać. Dlatego najlepszą maksymą życiową ( oczywiście według mnie ) jest zachować umiar we wszystkim.
a ja się zgadzam, że są zbyteczne w dużych ilościach bo siedzą tylko w szafie z lekami.
[Wyslij
jak masz 100 mieszkańców i kazdy przyjmuje leki 3 razy dziennie sa tacy co nawet po 30 tabletek to pilegniarki na dyżurze musza to rozłożyc do kubeczków .... to zjamuje jednej ze 2 godziny jeden rzut... a reszta? potem to musza roznieśc, zmienic opatrunki podac iniekcje.... roboty masa
pokojwe sprzątają , wydają pisiłki w pokojach, zbierają naczynia myją, wyanosza smieci itp
a opiekunki myją ubierają karmią , znieniaja pampersy itp. one sa przy mieszkańcu