Problem - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 kwie 2011, 10:35

czy orientuje się ktoś ile \"białego\" personelu przypada na jednego mieszkańca Domu Pomocy Społecznej, chodzi mi głównie o wskaźniki potrzebne do obliczeń, kalkulacji ?
~smol

Napisano: 12 kwie 2011, 11:17

W DPS nie ma \"białego\" personelu tylko zespół Terapeutyczno - opiekuńczy, w którego skład wchodzą m.i.: opiekunki, pielęgniarki, terapeuci, pokojowe itp. Wskaźnik zaleźy od typu domu np. w domach dla przewlekle somatycznie chorych wynosi 0,6.
No chyba, że źle zrozumiałam pytanie i chodzi Tobie o ilość pielęgniarek.
A to już osobna kwestia, gdyż ciągle istnieje u nas pogląd, że pielęgniarki w DPS są zbyteczne ( z czym ja osobiście nie zgadzam się).
~dd

Napisano: 12 kwie 2011, 11:19

a ja się zgadzam, że są zbyteczne w dużych ilościach bo siedzą tylko w szafie z lekami.
~MI

Napisano: 12 kwie 2011, 11:37

dzięki za odpowiedź nasz dom jest dla przewlekle somatycznie chorych czyli mam ,06 i chodzi mi o zespół TO
~smol

Napisano: 13 kwie 2011, 11:26

MI mówią, że \"od przybytku głowa nie boli\", ale za dużo pielęgniarek, opiekunek, pokojowych to też nie dobrze, bo każda grupa zawodowa potrafi to wykorzystać. Dlatego najlepszą maksymą życiową ( oczywiście według mnie ) jest zachować umiar we wszystkim.
~dd

Napisano: 13 kwie 2011, 16:49

~MI

a ja się zgadzam, że są zbyteczne w dużych ilościach bo siedzą tylko w szafie z lekami.
[Wyslij

jak masz 100 mieszkańców i kazdy przyjmuje leki 3 razy dziennie sa tacy co nawet po 30 tabletek to pilegniarki na dyżurze musza to rozłożyc do kubeczków .... to zjamuje jednej ze 2 godziny jeden rzut... a reszta? potem to musza roznieśc, zmienic opatrunki podac iniekcje.... roboty masa
~beata

Napisano: 14 kwie 2011, 14:13

a aki jest zakres obowiązków pokojowych a opiekunek?
~wiola

Napisano: 14 kwie 2011, 17:25

pokojwe sprzątają , wydają pisiłki w pokojach, zbierają naczynia myją, wyanosza smieci itp
a opiekunki myją ubierają karmią , znieniaja pampersy itp. one sa przy mieszkańcu
~beata

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem