Jesteś pewna że po oddzieleniu pr. socjalnej od zasiłków socjalni zajmą się tym pierwszym tak jak trzeba?
Młodzi może tak ale starsi wyuczeni na komunie i mający mniej twórcze umysły?
Ola. - oczywiście ze nie wszyscy wyłudzają kasę. Jedynie 40%... W kwestii satysfakcji z warunków pracy raduje sie Twoim szczęściem. Rozczaruję Cię jednak w kwestii zmiany zasad funkcjonowania urzędów pracy - dopiero TERAZ będziesz babrac sie w aktywizację z tzw. ODDALONYMI czyli niereformowalnymi opier...mi z którymi PUP sobie nie poradził. Cieszysz sie nadal?
Ps. Moje \"podejście do pracy socjalnej\" - czyli jakie? Racjonalne? Obiektywne? Bardzo fajnie ze masz czas na prace socjalna bo w naszym GOPS pracownicy zajmując sie 100 rodzin na osobę, grupami roboczymi, wielostronicowymi wywiadami i kontraktami oraz decyzjami maja nieco mniej czasu na takie relaksujące formy spędzania czasu...
mam wrażenie,że nie zrozumiałeś mojego postu. czas czasem jednak chęci też są ważne Wielu pracowników nie jest przygotowana do pracy z klientem-smutna prawda. Ja nie narzekam robię co swoje -jak pisałam nie każdy musi pracować w tym zawodzie:)
Pirwsza rzecz to ogromna pokora wobec siebie i innych:) Jednym ze sposobów jest umiejętność postawienia się na miejscu klienta i wczucie w Jego położenie. Zadanie sobie pytania co ja bym zrobił/a na jego miejscu? Duzo daje doświadczenie życiowe (wykazano, że dużo lepsze efekty pracy z klientem osiągają osoby, które same doświadczyły niekorzystnych sytuacji życiowych np.pochodza z rodziny gdzie była osoba niepełnosprawna, problem alkoholizmu itp.)Wiadomo syty głodnego nie zrozumie:)Są osoby, które mają to \"coś\" i im praca przychodzi łatwiej. Postawa-ja mam studia wiem wszystko nie przynosi efektów. jeżeli okażemy człowiekowi szacunek i umiemy słuchać-więcej możemy pomóc.
Klient to nie jest zło konieczne tylko człowiek z problemami-im bardziej krzyczy tym bardziej sie boi.
Święte słowa. Niech je sobie wszyscy na czole wytatuują.
Znaczy by być dobrym socjalnym nie trzeba mieć studiów. Dziwne że ten zawód ma taki wymóg. Jak odnaleźć w kandydacie na socjalnego to \"coś\"?
Dlaczego tak niewielu ma to \"coś\"?