ale jaja - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 27 maja 2014, 17:09

Gość pisze:Jest coś takiego , co się nazywa "kultura osobista" . Widocznie nie wszyscy pracownicy socjalni , ją mają .
nie wiem co masz na myśli, ale składając wniosek każdy zdaje sobie sprawę, że będzie wywiad, więc nie wiem skąd takie zdziwienie a druga sprawa - państwo daje pieniądze więc ma prawo sprawdzić komu i za co daje
Kati@

Napisano: 27 maja 2014, 17:29

wyglada na to ze czesc pracownikow socjalnych traktuje opiekunow jak smieci!!!!!!!!!!!!!!
gosc

Napisano: 27 maja 2014, 18:57

gosc pisze:wyglada na to ze czesc pracownikow socjalnych traktuje opiekunow jak smieci!!!!!!!!!!!!!!
gościu nie kumam dlaczego użalasz się nad sobą ( o ile jesteś opiekunem) lub dlaczego próbujesz wpływać na morale i osądy innych. Nikt nigdzie nie nazwał opiekunów śmieciami. TY to właśnie zrobiłeś. A prawda jest taka, ze nie ma obowiązku umawiać się na wywiady. Jeżeli już socjalni tak robią to tylko i wyłącznie z własnej wygody, zaoszczędzenia sobie czasu i kosztów. Następna sprawa, nikt nigdzie nie pisze, ze opiekun ma bite 24 godz siedzieć przy chorym, że nie moze wyjść po przysłowiowe bułki. Sami siebie nakręcacie takimi komentarzami. Normalny, rozumny człek mniej więcej kuma o co chodzi. Natomiast ktoś, kto ma coś do ukrycia zawsze będzie się czepiał.
Jola 1

Napisano: 27 maja 2014, 20:25

Tu nie chodzi czy ktoś ma coś do ukrycia tylko o normalne czynności życiowe jakie człowiek wykonuje jak ty płacenie rachunków, zakupy czy wizyta u lekarza i może się zdarzyć że nie będzie nas w domu jakąś godzine np. i wtedy przyjdzie pracownik na wywiad więc co wtedy o to pytam????/
angelina28

Napisano: 27 maja 2014, 20:55

to przyjdzie po raz drugi, piąty, dziesiąty. Jak będzie mu zależało na czasie wówczas możne, nie musi, się zaanonsować. Ale nie wymagajcie aby pracownik umawiał sie na wywiady. Ma sprawdzić stan faktyczny a nie wyreżyserowany na dany dzień i godzinę. I nie pisz mi ze musicie tak jak ja płacić rachunki i takie tam. Nie jestem niedorozwinięta i wiem, że opiekun też człowiek. Nigdy, nigdzie nie pisałam, ze macie 24 godz na dobę nie ruszać tyłka od łóżka niepełnosprawnego. Ale mam takich "niepełnosprawnych" którzy jeszcze opiorą i obgotują całą rodzinę. A ten opiekun w tym czasie po 12 godz na kawce u znajomych siedzi ( czy. rwie pieczarki)
Jola 1

Napisano: 27 maja 2014, 21:24

a Ciebie g.ó.........n.o obchodzi co on robi .
xvc

Napisano: 27 maja 2014, 21:45

xvc bardzo merytoryczna odpowiedź. Podziwiam i współczuję. Za kulturę szczególnie.
Jola 1

Napisano: 28 maja 2014, 8:53

wszystkie strony tego sporu rozumiem, bo:
1. jeżeli jest już wymóg przeprowadzenia wywiadu, to z całymi konsekwencjami,
2. natomiast z drugiej stronu zdo jako para-świadczenie rodzinne zostało połączone z pomocą społeczną i to jest nieporozumienie.
osoba wcześniej miała przyznane prawo do śp. jak orzekł TK bezprawnie zabrano im to prawo. a teraz zamiast przywrócić to prawo daje się zasiłek dla opiekuna. gdyby przywrócono to prawo osoba pobierała by od lipca 2013r. 620 zł, od maja 2014r. 800 zł.... i żadnych wywiadów by nie było.
3.żeby było jasne wcześniejsze przepisy nie były idealne, ale były powszechnie obowiązującymi przepisami. i tym osobom którym już przyznane było to prawo powinno się przywrócić śp. tak powinni postąpić mężowie stanu, ustawodawca. nie przywracając tylko dają taki bubel jak zdo pokazują że są ludźmi niewiarygodnymi i nieodpowiedzialnymi.
.....tyle że to do nas petenci mają żal, że to my im zabraliśmy i to my ich teraz weryfikujemy. przykre być urzędnikiem-obywatelem.
z.ziobro

Napisano: 28 maja 2014, 10:11

Moi drodzy na wywiad jadą pracownicy ps do miejsca sprawowania opieki i jesli nie bedzie osoby sprawującej opiekę to wywiad przeprowadzą z osobą niepełnosprawną i tyle ja nie widze problemu.
awe

Napisano: 28 maja 2014, 19:03

Jak to z osobą niepełnospraw ną wiesz o czym ty mówisz? Jak jest osoba chora na aizchalmera to nigdy opiekun nie może jej zostawić w domu nie zamkniętej na klucz i ty chyba uważasz że niepełosprawni to jeżdżacy na wózkach. A to są często osoby leżące nie wstające z łózka albo z chorobą psychiczną. Do zdrowej możesz iść i porozmawiać a nie do potrzebującej opieki 24h na dobę i pieprzyć że sobie porozmawiacie może jeszcze kawę ci zrobi? Weż trochę zorientuj się w temacie
izka24

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x