Pan pobiera fundusz alimentacyjny na 3 dzieci. Mieszka z nim partnerka, która spłaca ten fundusz alimentacyjny. Fundusz liczę do dochodu a partnerka powinna dołączyć zaświadczenie od komornika ile funduszu spłaciła. Dochodem rodziny jest sam fundusz alimentacyjny więc i tak dostaną maksymalną kwotę DM.
Czy jest sens żądać od Panią zaświadczenia od komornika, którego nie chce przynieść? Wydaje mi się, że nie ma sensu ale chętnie poznam inne opinie bo w końcu dochód nie będzie dobrze wyliczony.
Alimenty
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: Alimenty
Uważam, ze jest sens a wręcz obowiązek. Do dochodu liczymy FA. Od dochodu możemy odjąć płacone alimenty ale nie będą one już w tej samej kwocie ponieważ część zabiera komornik. Odejmujemy tylko to, co idzie do wierzyciela.GOPS_1234 pisze: Czy jest sens żądać od Panią zaświadczenia od komornika, którego nie chce przynieść?
W tej sytuacji wezwałabym wnioskodawcę do dostarczenia zaświadczenia i poinformowała, że w myśl art. 79a § 1 kodeksu postępowania administracyjnego, niewyjaśnienie sprawy i niedostarczenie zaświadczenia w terminie może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Nie zostanie odjęta kwota spłacanych alimentów, co może pomniejszyć kwotę przyznanego świadczenia.
Oprócz Alimenty - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
dochód euro
potrącenie z emerytury
Czy wliczamy do dochodu?
czy korzysta może ktoś z kalkulatora do dodatków mieszkaniowych?
proszę o wyliczenie dodatku, nie mam systemu i potrzebuję żeby ktoś mnie sprawidził
świadczenie uzupełniające
Comiesięczne zestawienia dla zarządcy
Dodatek mieszkaniowy jak to rozgryść
Przedawnienie dodatku mieszkaniowego nie z mojej winy
nienależnie pobrany dodatek mieszkaniowy po jakim czasie sie przedawnia