Dodatek mieszkaniowy jak to rozgryść
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Jestem na rencie
- Kontakt:
Dodatek mieszkaniowy jak to rozgryść
Proszę o pomoc to było 4 lata temu dokumentów nie mam,bo mopr nie zgłosił ja nie byłam w stanie bo trafiłam do szpitala od 27 lipca do 20 sierpnia,a dzieci trafiły do placówki od 20lipca do 12 września,a decyzja była wydana od 1kwietnia do 30 września,czy będe musiała zwrócić w podwójnej wysokości ,a jak dzieci wróciły po 12 września złożyłam o dodatek mieszkaniowy uwzględniłam czerwiec cały ,lipiec cały a sierpień nie bo pieniądze dzieci przejoł ośrodek,proszę mi powiedzieć czy dobrze wyliczyłam dochód na nowy okres,i czy sie przedawnił już dodatek mieszkaniowy nie mam prawa trzymać 3 lat dokumentów,proszę o poradę,mopr powinien powiadomić jak ja w szpitalu a dzieci w ośrodku,nie byłam w stanie ,silna depresja ,byłam nie tomna ,przespałam cały okres ,a potem jedźiłam do dzieci ,teraz po latach siedzę i się martwie
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
Re: Dodatek mieszkaniowy jak to rozgryść
DZIECI13 pisze: nie mam prawa trzymać 3 lat dokumentów
osoba korzystająca z dodatku mieszkaniowego ma obowiązek przechowywania dokumentów, na podstawie których składano wniosek (np. deklaracji dochodów za ostatnie 3 miesiące), przez 3 lata od daty wydania decyzji o przyznaniu dodatku. Źródłem jest ustawa o dodatkach mieszkaniowych art. 7 ust. 14: “Osoba korzystająca z dodatku mieszkaniowego jest obowiązana przechowywać dokumenty … przez okres 3 lat od dnia wydania decyzji o przyznaniu tego dodatku”
...w swojej sprawie najlepiej udać się do prawnika, który wszystko wyjaśni.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/DE/ST
- Kontakt:
Sprawa przedawnia się po 5 latach
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Jestem na rencie
- Kontakt:
To naprzykład za ile bym musiała oddać wtedy jak były dzieci w placówce bo były od 20lipca do 12 września,czy na nowy okres jak składam dodatek mieszkaniowy dobrze wyliczyłam ze wzięłam dochód dzieci za czerwiec ,lipiec a za sierpień nie bo były cały miesiąc w ośrodku i ich pieniądze tam szły,dokumentów już nie mam bo mineło 4 ,przecież decyzji w czasie trwania dodatku sie nie zmienia w deklaracji o dochodach ,niechce płacić w podwójniej wysokości
Oprócz Dodatek mieszkaniowy jak to rozgryść - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Czy wliczamy do dochodu?
czy korzysta może ktoś z kalkulatora do dodatków mieszkaniowych?
proszę o wyliczenie dodatku, nie mam systemu i potrzebuję żeby ktoś mnie sprawidził
świadczenie uzupełniające
Comiesięczne zestawienia dla zarządcy
Przedawnienie dodatku mieszkaniowego nie z mojej winy
nienależnie pobrany dodatek mieszkaniowy po jakim czasie sie przedawnia
Czy wliczyć fundusz alimentacyjny
areszt śledczy
Prośba- wyliczenie
wywiad
Jaką kwotę wydatku przyjąć?
zwrot od zarządcy nienależnie pobrany dodatek mieszkaniowy