Anonimizacja danych KDR
-
- Praktykant
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Anonimizacja danych KDR
Witam. Czy również otrzymaliście państwo pismo dotyczące anonimizacji danych w systemie kdr? Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić? Czy jest jaka mądra dusza
?

-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR, DM
- Kontakt:
Re: Anonimizacja danych KDR
Również dostałam i też podpinam się do postu..NANCY pisze: 03 mar 2022, 18:00 Witam. Czy również otrzymaliście państwo pismo dotyczące anonimizacji danych w systemie kdr? Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić? Czy jest jaka mądra dusza?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Właśnie chce wprowadzić wniosek i zastanawiam się czy coś trzeba zrobić dodatkowo z tą anonimizacją ???
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
nie wiadomo, gorsza to może być tylko atomizacja danych 

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Praktykant
- Zajmuję się: IOD
- Kontakt:
My usuwamy dane osoby, która utraciła prawo do karty (wniosek papierowy), następnie protokół na okoliczność anonimizacji (zbiorczy za okres) i po temacie. Mieliśmy pewne obiekcje ale Ministerstwo udzieliło taką opinię, więc się jej trzymamy. Zwracaliśmy się do UODO oni stwierdzili, że przepisy są zastanawiające, zresztą nasze pytanie zamieścili w swoim newsleterze i stwierdzili, że należołaby im to zasygnalizować, że są one niewłaściwe, gdyby nie wiedzieli, ale my usuwamy i tyle
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no i w związku z powyższym mam problem...
dziewczyna ma 20 lat, kontynuuje naukę, wcześniej miała przyznaną kartę, ale upłynął termin ważności, złożyła wniosek o przedłużenie karty, poprzednią kartę zgubiła,
w systemie danych nie ma bo zostały zanonimizowane,
no i jak mam przyznać kartę? wierzyć na słowo, że wcześniej miała?
dziewczyna ma 20 lat, kontynuuje naukę, wcześniej miała przyznaną kartę, ale upłynął termin ważności, złożyła wniosek o przedłużenie karty, poprzednią kartę zgubiła,
w systemie danych nie ma bo zostały zanonimizowane,
no i jak mam przyznać kartę? wierzyć na słowo, że wcześniej miała?
GORZATKA
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Ja miałam taki przypadek, student chciał przedłużyć kartę, jego dane wygasły. Help Desk mi odpisał, że automatyczna anonimizacja danych weszła w życie od 01.04.2022. Jeśli osoba od ponad roku nie miała ważnej aktywnej karty to jej dane nie istnieją w SIKDR ze względu na automatyczną anonimizacje.
Taką osobę należy traktować jako nowego członka rodziny oraz przyznać mu rolę w rodzinie jako dziecko powyżej 18 roku życia kontynuującego naukę lub wprowadzić wniosek jako uzupełnienie rodziny.
Mam nadzieję, że komuś to pomoże.
Taką osobę należy traktować jako nowego członka rodziny oraz przyznać mu rolę w rodzinie jako dziecko powyżej 18 roku życia kontynuującego naukę lub wprowadzić wniosek jako uzupełnienie rodziny.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FUndusz
- Kontakt:
ok,
więc również podpinam się pod pytanie- czy mam wierzyć na słowo, ze ktoś miał wcześniej kartę dużej rodziny??
jakieś nieporozumienie....dla mnie
więc również podpinam się pod pytanie- czy mam wierzyć na słowo, ze ktoś miał wcześniej kartę dużej rodziny??
jakieś nieporozumienie....dla mnie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR/ST
- Kontakt:
Ja dziś dzwoniłam i to samo mi powiedzieli albo nowy członek rodziny albo uzupełnienieuser08 pisze: 13 maja 2022, 11:09 Ja miałam taki przypadek, student chciał przedłużyć kartę, jego dane wygasły. Help Desk mi odpisał, że automatyczna anonimizacja danych weszła w życie od 01.04.2022. Jeśli osoba od ponad roku nie miała ważnej aktywnej karty to jej dane nie istnieją w SIKDR ze względu na automatyczną anonimizacje.
Wybrałam nowy członek rodziny bo płacą a za uzupełnienie nie:-)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/SW/FA
- Kontakt:
Czy mozna prosic o te pismo z Ministerstwa?Poppy24 pisze: 25 kwie 2022, 7:46 My usuwamy dane osoby, która utraciła prawo do karty (wniosek papierowy), następnie protokół na okoliczność anonimizacji (zbiorczy za okres) i po temacie. Mieliśmy pewne obiekcje ale Ministerstwo udzieliło taką opinię, więc się jej trzymamy. Zwracaliśmy się do UODO oni stwierdzili, że przepisy są zastanawiające, zresztą nasze pytanie zamieścili w swoim newsleterze i stwierdzili, że należołaby im to zasygnalizować, że są one niewłaściwe, gdyby nie wiedzieli, ale my usuwamy i tyle
Oprócz Anonimizacja danych KDR - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
anonimizacja - o co chodzi?
problem z raportem w kdr
podwójnie wprowadzony wniosek
przedłużenie KDR
jak rozpatrzeć sprawę?
Dziecko do 18. roku życia
dziecko z orzeczeniem......
Potwierdzenie odbioru KDR
opiekun prawny
nowe dziecko
Były mąż, są obecnie razem