opiekun prawny

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
wiekat
Praktykant
Zajmuję się: kdr
Kontakt:

opiekun prawny

Post autor: wiekat »

Witam,
Mam taki przypadek: dzieci są pod opieką dziadka (opiekuna prawnego, który nie jest rodziną zastępczą, matka ma ograniczone prawa). W mojej ocenie karta należy się dzieciom, ale kto ma złożyć wniosek, czy może to zrobić opiekun prawny, nie wnioskując przy tym o kartę dla siebie.
wiekat
Praktykant
Zajmuję się: kdr
Kontakt:

Re: opiekun prawny

Post autor: wiekat »

Po przeanalizowaniu dochodzę do wniosku, że karta się dzieciom nie należy, bo zgodnie z ustawą prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci. Tak więc w tym przypadku są dzieci, ale nie ma rodziców. Czy Państwo też tak myślicie.
Awatar użytkownika
ubu
Podinspektor
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Post autor: ubu »

no zgodnie z literą prawa tak powinno być jak piszesz, ale jest to w tym momencie dość krzywdzące dla tych dzieci :?
"To err is human, to forgive is divine"
Gabryśka
Stażysta
Kontakt:

Post autor: Gabryśka »

A ja myślę, że wniosek mogła by złożyć mama i nawet na siebie też, ponieważ owszem ma ograniczone prawa rodzicielskie ale dzieci nie są umieszczone w rodzinie zastępczej.
Awatar użytkownika
ubu
Podinspektor
Kontakt:

Post autor: ubu »

jak to pisało ministerstwo, to ostatecznie my jesteśmy instancją decyzyjną ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ODPOWIEDZ