ARGUMENTY ZA PODWYŻSZENIEM 250 ZŁ DODATKU ZA PRACE W TERENIE - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 21 kwie 2016, 14:03

Witam, jestem Przewodniczącą Konwentu Kierowników i Dyrektorów OPS w Województwie Lubuskim.
Jesteśmy w trakcie opracowywania postulatów do Pani Minister. Chciałabym znać wasze argumenty za podwyższeniem dodatku za prace w terenie. Dziękuję i Pozdrawiam
magdaslominska
Praktykant
Od: 21 kwie 2016, 13:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2016, 22:33

1. Podwyższenie osobom tego dodatku które pracują w mieście kosztem obniżki osobom zatrudnionym na wsi.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 21 kwie 2016, 22:48

dostała Szanowna Pani argument na miarę pracownika socjalnego, zapewne magistra, osoby wykształconej i do tego admina tegoż głupkowatego forum. Gratuluje wyboru miejsca do jałowej dyskusji. Pozdrawiam
czytelnik
i tak

Napisano: 22 kwie 2016, 9:36

Praca w różnych warunkach, bez względu na pogodę, często z narażeniem życia, czasem w potwornym stresie, w większości marnie wynagradzana i niedoceniana - tak przez rządzących jak i bezpośrednich przełożonych a i w większości klientów również - z dodatkiem brutto 250 zł. - wysokość dodatku netto powala i aż chce się pędzić co rano do pracy tak człowiek czuje się doceniony!!!!!!!!!!!!!!!!
felek

Napisano: 22 kwie 2016, 11:46

Brak przepisów na ekwiwalent za używanie własnej odzieży.Wszystko w 250 brutto.
prac.soc.

Napisano: 22 kwie 2016, 12:07

Ustawą w 2004 r. wprowadzono dodatek 250 zł brutto. W 2004 r. minimalne wynagrodzenie wynosiło 824 zł brutto. Był to istotny dodatek motywujący do pracy w terenie. Mamy 2016 i minimalne na poziomie 1850 zł bruttom a dodatek po 12 latach kapitalizmu na tym samy poziomie. Kryterium dochodowe dla osoby w rodzinie wynosiło 316 zł dziś 514 zł. To powoduje, że pracownik socjalny często przyznaje zasiłek okresowy w kwocie zbliżonej do swoich zarobków. Ponadto w 2004 r. pracownik socjalny realizował głównie zadania pomocy społecznej- dziś jest zapchajdziurą i policją socjalną. Wykorzystuje się nas nieodpłatnie do weryfikacji i ścigania poprzez wywiad środowiskowy: świadczeń opiekuńczych, rodzinnych, alimentacyjnych, dodatków mieszkaniowych, teraz też pińcet plus, sądy mając swoich kuratorów też oczekują wywiadów, pcpry mając swoich pracowników wyręczają się gops-ami.
piterr

Napisano: 22 kwie 2016, 13:38

Pięknie to wywiodłeś Piterr, brawo.
Aisza

Napisano: 24 kwie 2016, 23:13

1. Zakup gazu pieprzowego z własnych środków
2. Kurs samoobrony - z własnych środków
3. Brak ryczałtu na dojazdy w teren ( są miejsca gdzie autobus nie dojeżdża więc dlugi spacer, lub autobus jest i nawet bilet z zakładu, jednak czas "spaceru" lub dojazdu nie jest brany pod uwagę przy wyliczaniu wielkości rejonu, więc wolę swoje paliwo zużyć byle z pracą się wyrobić)

To są moje argumenty
kolo32

Napisano: 25 kwie 2016, 9:45

Jak pisze Piterr, fakt, że wysokość dodatku została ustalona i nie uległa zmianie od 2004 r., jest chyba wystarczająco mocnym argumentem i mówi sam za siebie.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2016, 10:09

Ten temat to najlepszy podgląd postaw nas pracowników socjalnych!
Ciągłe lamenty, narzekanie i chęć: więcej, więcej i jeszcze więcej mi kasy bo jestem socjalnym pracownikiem i mi się należy!
Zero pochylenia się nad innymi zawodami gdzie ludzie zarabiają płacę minimalną i ryją w papierach jak głupi a Wy w większości przeprowadzacie wywiady na miejscu (pracy).
Ten dodatek to każdy by chciał mieć przecież to JEDNA PIĄTA płacy minimalnej a u Was i tak wypłata to minimum 2 500 zł na ręke.
Życzę nam (pracownikom socjalnym) trochę pokory i zabranie dodatku tego ;)
OPSKRZCZONÓW

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x