Nie może być mowy o „wygaszaniu dodatku” (do znudzenia powtarzam na forum, że takie coś nie istnieje i nikt nie zarzucił mi błędu).
Dodatek sam wygasa, z mocy ustawy (art. 7 ust. 11, zdanie drugie).
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2017, 21:58 przez PCW, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli po wygaśnięciu dodatek miałby być znów wypłacany, na mocy w zasadzie tej samej decyzji, to moim zdaniem to wygaśnięcie nie ma sensu, jest bezcelowe. Co więcej, traciłoby sens zdanie trzecie tego przepisu i w zasadzie cały przepis. Na cóż bowiem termin tam zapisany, skoro to samo można po terminie? W sumie zostaje uznać, że w przepisie ust. 12 chodzi nie o tę samą decyzję, ale o „decyzję o przyznaniu dodatku mieszkaniowego” w ogóle. Reguły naszego języka wymagają, by obok siebie nie powtarzać tego samego zwrotu, lecz np. zastępować go zaimkiem. Z tego wynika zwykłe nieporozumienie, które jest przedmiotem naszych rozważań.
Zgadzamy się?
..a ja się nie zgadzam. Art.7 ust.12 rozumiemy tak, iż nawet jak wygasła decyzja to wnioskodawca może wystąpić ponownie o JEGO przyznanie w okresie obowiązywania TEJ decyzji. Zarządca nawet po roku zawiadamia nas, że wnioskodawca spłacił tamten dług, wówczas wnioskodawca występuje ponownie do nas z pismem o uregulowanie zaległości - i my tak robimy.
Art 7 ust.12 przewiduje taką możliwość, ma spełniać rolę zachęty do uregulowania zaległości z poprzedniego okresu lub okresów.
V SA/Wr 367/10 wyrok WSA Wrocław, pozdrawiam Tekla
Jego, czyli tego świadczenia. W okresie obowiązywania wygaszonej decyzji, bo może mieć wygaszona w czwartym miesiącu a w piątym wystąpić o nowy dodatek.
Art 7.12 zabezpiecza przed patologią czyli dopłacaniem 4 razy do 6 dodatków.
To co piszą Sądy w tym temacie to śmiech na sali. Nic dziwnego, że afera z sądami nie odwróciła poparcia dla obecnej władzy, skoro rzekomo doświadczeni prawnicy nie rozumieją istoty przepisów...
A tak c ciekawości jak wskrzeszasz decyzję? Bo rozumiem, że u was też UBIEGAĆ się (art. 7.12 mówi o ponownym ubieganiu się a nie o wznowieniu wypłat) o dodatek można tylko na podstawie odpowiedniego wniosku określonego w rozporządzeniu?
Wypowiadałam się w tej sprawie powyżej, lecz chcę wyrazić zdumienie zaciekłością w forsowaniu swojej opinii, która ani trochę nie jest poprzez to przekonująca,
czyt. Gość
Nie kłóćcie się, nie po to tu jesteśmy. jak każdy wyrazi swoją opinię to wielu z nas umysł się rozjaśni. Przecież właśnie na opiniach nam zależy. Dziś jest szkolenie w Gdańsku w sprawie DM. Napiszcie jeśli ktoś się wybiera i czy jakieś nowinki usłyszał