art. 8 ust. 4 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 lis 2014, 13:12

Słuchajcie mam problem z zarządcą odnośnie powiadamiania gminy o zaleganiu w DM.
Jego radca prawny twierdzi, że np:
czynsz we wniosku 250 zł
DM 200 zł
różnica do dopłaty przez wnioskodawcę 50 zł
i teraz on twierdzi że zarządca powiadamia o zaległości dopiero jak powstanie ona w wysokości 500 zł czyli 2 czynszów a nie kwoty 100 zł wynikającej z różnicy.
Pomocy
Ollla

Napisano: 27 lis 2014, 15:20

Moim zdaniem plecie bzdury :)
Art. 7 pkt 11
"W wypadku stwierdzenia, że osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy, nie opłaca na bieżąco należności za zajmowany lokal mieszkalny, wypłatę dodatku mieszkaniowego wstrzymuje się, w drodze decyzji administracyjnej, do czasu uregulowania zaległości.
Art. 8 pkt 4
"Pobierający należności za lokale mieszkalne ma obowiązek niezwłocznego zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, o których mowa w art. 7 ust. 11, obejmujących pełne 2 miesiące..."
Nowy19

Napisano: 27 lis 2014, 21:54

Nowy rozumuje jak stary. Popieram.

Dodam jednak swój wniosek. Według mnie można zatrzymać od razu (!!!) Czy ktoś znajduje przeszkodę w art.7 ? bo ja NIE !!!
Ja rozumiem, że w przepisie nie chodzi o wypełnienie określonej kwoty, lecz raczej o czas, napisane jest bowiem „na bieżąco”. Należność zaś można rozumieć nie jako pełny czynsz, lecz to co zostaje po odjęciu dodatku.
Po drugie niech zarządca nie przeszkadza, to nie jego rola. Jeśli zaś w przepisie stoi określony obowiązek, to jeszcze nie oznacza, że nie ma prawa zadziałać wcześniej. Oczywiście trzeba raczej go poprosić.
Po trzecie gmina też ma swojego radcę. Jeśli ten woli poprzeć zarządcę niż pracodawcę, to trudno.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x