ryczałt wiekszy od czynszu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 lis 2014, 13:08

witajcie czy wystąpiła u was kiedyś sytuacja że ryczałt dla wnioskodawcy był wyższy od czynszu?
lola

Napisano: 27 lis 2014, 14:19

mamy takie przypadki w mieszkaniach socjalnych gdzie jest brak ccw co i gazu
Gość

Napisano: 27 lis 2014, 14:22

I w tym przypadku nie można nic zrobić prawda? wnioskodawcy na koncie opłat za mieszkanie rośnie nadpłata, czy może macie jakiś patent
lola

Napisano: 27 lis 2014, 21:29

Jeśli ryczałt powoduje niepożądane narastanie nadpłaty, to widzę proste rozwiązanie: stosować ustawę i tyle. Z ustawy zaś wynika, że ryczałt należy wypłacać w gotówce do rąk wnioskodawcy. Wtedy nie zalegałby na koncie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2014, 0:22

kilka mam takich przypadków,
przy kolejnym wniosku już wiem gdzie będzie taka sytuacja,
wówczas wnioskodawca pisze wniosek, aby dodatek do zarządcy przekazywać w wysokości czynszu, a resztę dodatku będzie odbierał w kasie urzędu,
tak też czynię...
najczęściej zdarza się to w przypadkach gdy do zarządcy (przeważnie wspólnota) płaci tylko koszty zarządu i śmieci, a za wodę i ścieki płaci rachunki indywidualnie,
a w takich też przypadkach czynsz jest stosunkowo stały,
więc jest znacznie mniejsze niebezpieczeństwo że ta kwota przekazywana do zarządcy będzie się zmieniać,
jak dotąd nikt nie przyszedł z nowym aneksem aby mu zmienić kwoty do zarządcy i do rąk z uwagi na zmianę czynszu,
a dla wnioskodawcy jest to znaczne ułatwienie...

powtarzam głośno i wyraźnie... robię tak na pisemny wniosek wnioskodawcy...
żadnej samowolki to nie ma...

ale róbta jak chceta!
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2014, 0:27

a... zapomniałam... mam przypadek gdzie wydatki wynoszą 70 zł, a przyznany dodatek jest w wysokości około 250-270zł, ale ta osoba zawsze chce aby cały dodatek był przekazywany do zarządcy,
okazało się że ta Pani ma olbrzymie zaległości u tego zarządcy, i tą nadpłatą sobie spłaca zaległość

więc różne są przypadki...
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 30 gru 2014, 11:30

Gorzadka czy ten sposób wypłacania dodatku dla zarządcy jest zgodny z prawem, jak byłam na szkoleniu to mówili że dodatek dla zarządcy jest tylko dla zarządcy i nie można go wypłacać dla wnioskodawcy, masz jakiś paragraw jakim się oprzesz w razie kontroli?
kuna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x