Zakładaj. Jeśli sytuacja tego wymaga- koniecznie a nawet \"śmiało\".
Co prawda asystent pełni rolę wspierającą -bowiem taka jest idea i założenie ustawy - a nie interweniującą- i tu były swego czasu wątpliwości - czy oby powinien... zakładać NK. Ale szybko stwierdzono , że to bzdurny argument - i w sytuacji kiedy mamy p/przemocy -reagować , zupełnie bezzasadny . A zresztą w sytuacji kryzysowej udziela się wsparcia ..nie? więc szczęśliwy kto trafi na asystenta ...można by stwierdzić.
Agnieszko, kartę \"A\" wypełniasz jako członek ZI, a zarazem pracownik ops. Podpisujesz się na karcie także jako pracownik ops, a nie asystent rodziny. Karta wędruje do ZI i jeśli dotyczy rodziny, wobec której już jest wszczęta procedura to dołącza się ją do dokumentacji jako kolejną w sprawie.
Wszczynałabyś procedurę też jako pracownik ops, jeśliby karta \"A\" dotyczyła zupełnie nowej rodziny (potem karta do ZI, a następnie na GR itd.).
Agnieszka. Powtórzę...
Z całą odpowiedzialnością za słowa - stwierdzam , że asystent może i powinien założyć kolejną NK...nową NK -a później i 5 i 10 jak zajdzie taka konieczność w nowych rodzinach. Ja mam takie zdanie .Wiem o co pytasz. Słyszałam o pewnym \"nurcie\" - który głosi , iż asystent zakłada NK \"- ale tylko w sytuacjach kiedy jest niebezpiecznie \"-cytuję dosłownie . Więc były sytuacje kiedy asystent dzwoni po pr.socjalnego - żeby ten założył NK- parodia.
Żaden przepis nie wyklucza asystenta/ nie zabiera mu możliwości wszczynania procedury NK. Tu chodziło rzekomo o to - że nie taka jest jego rola- pełniona funkcja..
U mnie asystent wypełniając NK- A- podpisuje kwestionariusz imieniem i nazwiskiem -podmiot. Asystent reprezentuje pomoc społeczną- a ta zobligowana jest do realizacji tej procedury.
A co do kontroli - trudno opieprzą Cię , że pomogłaś człowiekowi...(żartuję. )
właśnie rozmawiałam z Panią z Ministerstwa. Twierdzi, że nie może asystent zakładać NK bo Rozporządzenie precyzuje o jakiego przedstawiciela OPS-u chodzi... A żeby było śmieszniej rozmawiałam z kontrolującymi... uważają że asystent może zakładać a dalszą procedurę prowadzi pr. socj wg par 11 Rozp.
Totalny rozjazd...
dobre ...
to tak jak z powoływaniem Grup Roboczych - MPiPS na swojej stronie interpretuje przepis w ten sposób - iż, Przewodniczący po otrzymaniu NK- A przekazuje go Zespołowi lub Grupie Roboczej,
--------po czym pozostali współtwórcy ustawy i rozporządzenia - czyli Niebieska linia i PARPA- twierdzą , że Zespół powołuje Grupę i że w ogóle Ministerstwo odjechało z interpretacją -dobre A kontrolujący ?- jest różnie przymykają oko-ale jak twierdzą, zgodnie z literą prawa- Zespół powołuje Grupę.., no chyba -że ta- czyli GR- jest utworzona na stałe..
-a rzekomo siedzieli przy jednym stole jak tworzyli zapisy..?
to samo z asystentem .. jeśli nie założysz NK- czyli zrobisz dokładnie tak jak proponuje MPiPS- czyli nie podejmiesz interwencji, a coś się stanie - to dopieprzą z Urzędu - czyli kontrolujący - bo ci są z kolei za.. - a szef wyciągnie wobec Ciebie !- konsekwencje służbowe...
..czytałam, kiedy miałam wątpliwości jak z tym jest naprawdę - przekazując dokumentację....... w sensie, tłumaczą dalej , że może przewodniczący tworzyć grupę roboczą i nie wymaga się w związku z tym , potrzeby upoważniania go do przeprowadzenia tej czynności- (wypisywania dokumentu przez Zespół..tak?)