Osoba pokrzywdzona prosi o zaświadczenie... - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 lis 2013, 15:28

...,że ma założoną NK. Potrzebne jest jej do sprawy rozwodowej. Można jej wystawić?
~Samba

Napisano: 07 lis 2013, 16:07

Absolutnie nie. Bez względu na to czy faktycznie - przemoc była ,czy karta założona jest pod rozwód- czyli motywem prawdziwym/ ukrytym - było uzyskanie kolejnego dowodu w sprawie. Dajesz tylko na podstawie :
par.15.1 .kk
par 10.1 pkt.2 Rozporządzenia w sprawie procedury NK...
( w/ w instytucje wystąpią o dokumenty pismem )
~emilka

Napisano: 07 lis 2013, 16:20

Miałam plan napisac tylko tyle, ze u takiej i takiej została wszczęta procedura. No i od kiedy i, ze na prośbę. Tam przemoc jest faktycznie i to zaśw. jako dodatkowy atut.
~Samba

Napisano: 07 lis 2013, 16:48

Rozumiem - że chcesz jej pomóc, ponieważ toczy się postępowanie przed Sądem cywilnym .
Rozważ :
Powiedz niech niech Twoja klientka złoży ( przed organem prowadzącym postępowanie ) wniosek dowodowy powoda cywilnego/ pokrzywdzonego na mocy art.167 kpk, w którym : należy wskazać czynność , która ma być / żąda się przeprowadzenia np: przesłuchania świadka, analizy dokumentów, czynności podjętych
tu wskazać....( jakie)
W uzasadnieniu : wskazać okoliczność , która ma być udowodniona za pomocą danego dowodu oraz podać dlaczego ma ona znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy.

oni wtedy wystąpią o dokumenty - lub opinię w sprawie podjętych czynności ...

P.S Zrobisz jak uważasz - ale to, że -tak napiszesz,( jak proponujesz powyżej ) nie za wiele zadziała jako dowód na rzecz Twojej klientki.
Ja bym nie wydała zaświadczenia - poza tym:
nie ma takiej formy jak zaświadczenie o występowaniu przemocy - na prośbę klienta

Przemyśl na spokojnie
~emilka

Napisano: 07 lis 2013, 19:59

Ona chce dołączyć zaśw. do pozwu.Tak poradził jej prawnik w Punkcie Konsultacyjnym naszego OSrodka.
~Samba

Napisano: 07 lis 2013, 22:08

Bo powódka - chce wnosić pozew rozwodowy o rozwiązanie małżeństwa z orzeczeniem o winie . To za mało moim zdaniem. dopiąć \"zaświadczenie\" .To nic -że prawnik - myśmy mieli takie przypadki...nie wycofuję mojego stanowiska, chodzi o to czy zaryzykujesz wydanie informacji ?..zapytaj prawnika - co jeśli sprawca wniesie zażalenie - o udostępnienie informacji ....
U nas by to nie przeszło .
~emilka

Napisano: 08 lis 2013, 12:24

Ale w tym zaśw.nie ma ani słowa o sprawcy,ani kto nim jest.Oczywiscie, ze dokumenty tylko na prosbe sadu.
~Samba

Napisano: 08 lis 2013, 21:05

To wystaw.( Bardzo ci zależy, więc..) -jak nie ma nic o sprawcy.
Czyli , tak z ciekawości ? napiszesz coś w stylu ?

MOPS zaświadcza , że pani x objęta jest-w ramach realizacji procedury NK- planem pomocy rodzinie, który obejmuje niezbędne działania dotyczące p/ działania przemocy domowej, w której w/ w - posiada na ten czas- status osoby doznającej przemocy / pokrzywdzonej .....

P.S W takim układzie ....hm? , no nie wiem..- ponieważ ja dalej nie do końca rozumiem - czemu prawnik sugeruje , że Sąd uzna to jako istotny dowód w sprawie .. bo jeśli nie ma nic o sprawcy , nie wskazuje się go personalnie - to w jaki sposób obciąża to pana Y- męża..?

~emilka

Napisano: 09 lis 2013, 0:33

Może chodzi o to,zeby Sąd wiedział,ze pani x ma NK.Napisałam:Zaśw.się,że u P.x zam.została wszczęta od dnia...procedura NK.To wszystko. Podpis przewodn.SAmo zaśw.istotnie nic Sądowi nie da,będa chcieli
mieć dowód w sprawie to na pewno wystąpią o pełną dokumentację.

;
~Samba

Napisano: 29 lis 2013, 16:13

nie można takiego czegoś wystawiać. Poszkodowana mówi w sadzie ze założyła NK i wtedy sąd jak się zwróci do Ciebie na piśmie to wtedy wysyłasz dokumentacje.
~polo

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x