pytanie do Jerrego i Emilki - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 11 lis 2013, 21:53

mam takie pytanie:
czy członkowie grupy roboczej a zwłaszcza socjalny, pedagog i przedstawiciel Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych mogą być przesłuchiwani przez Policję w związku z prowadzonym postępowaniem przeciwko sprawcy przemocy w rodzinie i czy muszą mieć od prokuratora lub ze sądu zwolnienie z zachowania tajemnicy zawodowej ?
do tej pory nasza policja nie czepiała się u nas członków grupy roboczej a teraz chcą ich przesłuchać rzekomo na wniosek Pani prokurator ?
wydaje mi się, że powinno być zwolnienie a Wy jak sądzicie ?
~Agata

Napisano: 12 lis 2013, 0:14

Witam ...
Ja ci coś powiem Agata. W te klocki z tym artykułem,lepszy będzie Jerry.
ale :
Wiem o czym piszesz , masz wątpliwości co do art. 180 . par.1 kpk ( tej \"tajemnicy statystycznej \", coś nawet Trybunał się tego czepiał , mieli jakiś tam czas podany na poprawienie tego zapisu- uściślenie ).

Przepis ten mówi : Osoby obowiązane do zachowania tajemnicy służbowej lub tajemnicy związanej z wykonywaniem jakiejś funkcji , mogą odmówić zeznań , co do okoliczności na które rozciąga się ten obowiązek- Ty piszesz przeciwko sprawcy przemocy macie być przesłuchiwani ( czyli obszar na który wy złożyliście oświadczenie ). Wydawać by się zatem mogło - że w takim razie trzeba mieć zwolnienie od prokuratora- ale , ja obstaję na 70% , że nie - nie koniecznie- ale na 100% nie obstawię .
Oni - policja , prokurator mają możliwość zdobycia dowodu inną drogą - ale wiadomo, skoro mają was.
1. Informacje , które są w posiadaniu gr. roboczej mogą być na wniosek prokuratora włączone w poczet postępowania przygotowawczego - to wiemy . Prokuratura ma prawo zbierać informację od Zespołu Interdyscyplinarnego w ramach, jak to się ładnie mówi- Procedur zintegrowanej międzysektorowej współpracy- no właśnie .. , na rzecz pokrzywdzonej osobie, ale żeby wykorzystać ten klucz - prokurator nie musi być członkiem ZI/ GR - tak mi się wydaje.
P.S. A z drugiej strony- info wasze -( może istotne )- nie mogłoby być dopuszczone jako ewentualny dowód- jeśli byłoby uzyskane z naruszeniem prawa . Ale to wiadomo.

Ja kilka razy byłam przesłuchiwana- w ramach pracy GR- nie prosiłam o zwolnienie.
pozdrawiam . ( pamiętam Cię z paru postów- być może - i tym razem intuicja Cię myli- czyli pierwsza myśl- zawsze inteligentnie kombinowałaś..)
~emilka

Napisano: 12 lis 2013, 1:10

Agato, przepisy mówią, że każda osoba posiadająca wiedzę w danej sprawie i wezwana w charakterze świadka winna się stawić przed organ prowadzący postępowanie i złożyć stosowne wyjaśnienia.
Skoro prowadzone jest postępowanie przygotowawcze o znęcanie policja lub prokurator mają prawo zwrócić się do ZI o udostępnienie zebranej dokumentacji w ramach procedury NK. Czyli udostępnia się im to, względem czego wcześniej złożyło się oświadczenie o zachowaniu dyskrecji. Zatem ustawa o p.przemocy zakłada współpracę międzyinstytucjonalną.
Zachowanie tajemnicy powziętej wiedzy w ramach prowadzonej procedury dotyczy raczej tego, by nie kłapać jęzorem \"na lewo i prawo\", kiedy takie wiadomości mogłyby dotrzeć do osób trzecich, acz postronnych.
Jeśli prokurator zlecił policji przesłuchanie członków ZI/GR to musi byc tego jakaś poważna przyczyna lub też osoby te są w posiadaniu informacji innych, niżby można je było wyczytać pośród zgromadzonych w teczce danej rodziny dokumentów.
Tak więc nie widzę tutaj podstaw do tego, by powoływać się na art. 180 kpk, a raczej byłaby to nadinterpretacja tego przepisu.

P.S. Swoją drogą każdy, kto zetknął się ze sprawą, czy to na początku policjant będący na interwencji domowej czy to członek GR \"obrabiający\" potem temat mogą liczyć się z wezwaniem na przesłuchanie. I nie należy z tego czynić wielkiego \"halo\".
~Jerry

Napisano: 12 lis 2013, 9:19

kiedyś na jakimś szkoleniu mówił wykładowca że potrzebne jest zwolnienie z tajemnicy, stąd moje wątpliwości
dziękuję bardzo za pomoc ;-)
~Agata

Napisano: 13 lis 2013, 14:57

ja byłąm już wiele razy przesłuchiwana przez policjantów, prowadzą dochodzenie i moje czy też inncyh członków ZI zeznanie jest bardzo potrzebne:
~kinia

Napisano: 05 gru 2013, 22:53

Jerry. Gdzie TY ?
~ex

Napisano: 06 gru 2013, 0:00

ex. Jerry ma się dobrze ...zapewniam . Odpowiadam .. (choć pytanie nie do mnie ) - choć Jerry pewno odezwie się sam - jak zerknie na forum.
..no miłe , jak ktoś pyta.
~emilka

Napisano: 06 gru 2013, 0:03

sorki za te powtórzenia .\"choć , choć ...-\"- e tamm
~emilka

Napisano: 06 gru 2013, 1:06

ex, emilka, przecież dałem głos...
~Jerry

Napisano: 06 gru 2013, 11:46

Dałeś głos prawie jak Szarik z Pancernych. Pozdrowienia.
~ex

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x