Napisano: 12 lis 2013, 0:14
Witam ...
Ja ci coś powiem Agata. W te klocki z tym artykułem,lepszy będzie Jerry.
ale :
Wiem o czym piszesz , masz wątpliwości co do art. 180 . par.1 kpk ( tej \"tajemnicy statystycznej \", coś nawet Trybunał się tego czepiał , mieli jakiś tam czas podany na poprawienie tego zapisu- uściślenie ).
Przepis ten mówi : Osoby obowiązane do zachowania tajemnicy służbowej lub tajemnicy związanej z wykonywaniem jakiejś funkcji , mogą odmówić zeznań , co do okoliczności na które rozciąga się ten obowiązek- Ty piszesz przeciwko sprawcy przemocy macie być przesłuchiwani ( czyli obszar na który wy złożyliście oświadczenie ). Wydawać by się zatem mogło - że w takim razie trzeba mieć zwolnienie od prokuratora- ale , ja obstaję na 70% , że nie - nie koniecznie- ale na 100% nie obstawię .
Oni - policja , prokurator mają możliwość zdobycia dowodu inną drogą - ale wiadomo, skoro mają was.
1. Informacje , które są w posiadaniu gr. roboczej mogą być na wniosek prokuratora włączone w poczet postępowania przygotowawczego - to wiemy . Prokuratura ma prawo zbierać informację od Zespołu Interdyscyplinarnego w ramach, jak to się ładnie mówi- Procedur zintegrowanej międzysektorowej współpracy- no właśnie .. , na rzecz pokrzywdzonej osobie, ale żeby wykorzystać ten klucz - prokurator nie musi być członkiem ZI/ GR - tak mi się wydaje.
P.S. A z drugiej strony- info wasze -( może istotne )- nie mogłoby być dopuszczone jako ewentualny dowód- jeśli byłoby uzyskane z naruszeniem prawa . Ale to wiadomo.
Ja kilka razy byłam przesłuchiwana- w ramach pracy GR- nie prosiłam o zwolnienie.
pozdrawiam . ( pamiętam Cię z paru postów- być może - i tym razem intuicja Cię myli- czyli pierwsza myśl- zawsze inteligentnie kombinowałaś..)