Mam pytanie: Dzieci zostały umieszczone w rodzinie zastępczej i natychmiast ta rodzina zwróciła się z prośbą o przydzielenie asystenta rodziny .Rodzina wcześniej w zasadzie nie korzystała z pomocy ops. Teoretycznie wydaje mi się, że można- ale - jak uzasadnić w wywiadzie /wiem, że to zadanie pracownika socjalnego/ ,że pomoc asystenta jest potrzebna od teraz, skoro rodzina jest w porządku i spełniła wszystkie wymogi, żeby zostać rodziną zastępczą.
Bardzo proszę o opinie.
Asystent rodziny dla rodziny zastępczej ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Asystent rodziny dla rodziny zastępczej ?
Jeśli ja dobrze rozumiem, to rodzina zastępcza (RZ) chce żeby do niej chodził asystent rodziny (AR)?
Intencją ustawy o pieczy był zdaje się dość sensowny podział na pracę z rodziną biologiczną (gmina) i pracę z dziećmi w pieczy (powiat). Skoro RZ chce AR to by znaczyło, że jest niewystarczająco przygotowana od strony teoretycznej do pełnienia swojej roli. Myślę, że można jej uświadomić, że AR pracuje z rodzinami biologicznymi wykazującymi głębokie problemy opiekuńczo-wychowawcze, zagrożonymi przekazaniem dzieci do pieczy zast. lub których dzieci już tam przebywają.
Pracę z RZ organizuje powiat i ma do tego celu koordynatora rodzinnej pieczy. Nie ma AR dla RZ.
Intencją ustawy o pieczy był zdaje się dość sensowny podział na pracę z rodziną biologiczną (gmina) i pracę z dziećmi w pieczy (powiat). Skoro RZ chce AR to by znaczyło, że jest niewystarczająco przygotowana od strony teoretycznej do pełnienia swojej roli. Myślę, że można jej uświadomić, że AR pracuje z rodzinami biologicznymi wykazującymi głębokie problemy opiekuńczo-wychowawcze, zagrożonymi przekazaniem dzieci do pieczy zast. lub których dzieci już tam przebywają.
Pracę z RZ organizuje powiat i ma do tego celu koordynatora rodzinnej pieczy. Nie ma AR dla RZ.
Oprócz Asystent rodziny dla rodziny zastępczej ? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
co robić?
Folwark Komendanta!!!
Skuteczne metody wychowawcze
ponowne powołanie Zespołu
czy ktoś zna asystenta rodziny Agnieszka Moskal?
dodatki
Nie jestem "ciocią"
warsztaty dialog motywacyjny
aspirant asystentem
decyzja przyznajaca asystenta rodzinie
Dokumentacja przekazywana kierownictwu
Asystent -Wkład własny
Niebieskie Karty - przeciwstawne
sprawozdanie rzeczowo-finansowe
Zakończenie procedury
wsparcie rzeczowe