Nie, nic mi nie ulżyło, nawet nic mi nie ciążyło. Ja Cię nie atakuję, bo sam mam podobnych spraw czasem dużo i wiosną przy świadczeniu pielęgnacyjnym też jednego petenta uświadomiłem jaka jest różnica między tym co napisał i przedstawił, a tym co jest faktycznie. Mina - bezcenna, ale za dwa dni przyniósł nowy dokument z zakładu pracy i mogłem mu natrukać. Piszę Ci jak jest i Ty nic z tym zrobić nie możesz. Jak już zabrnęłaś w oświadczenia to nic nie zrobisz. Jeżeli jednego sprawdzisz, to czemu nie resztę?
To nie ja chciałam oświadczenia, to baba się uparła że nie pojedzie do US. Powzięłam wątpliwość co do jej oświadczenia i wystąpiłam do US. Nie złamałam prawa.
west, chyba nie do końca się z Tobą zgodzę, ze nie mamy prawa sprawdzać oświadczenia złożonego przez petenta.
Taką oto informację dostaliśmy z UW gdy weszła w życie ustawa pozwalająca składać oświadczenia zamiast zaświadczeń :
\"Osoby zainteresowane otrzymaniem świadczeń rodzinnych mają możliwość, począwszy od 1 lipca 2011 r., zastąpienia wymaganych dotychczas zaświadczeń własnym oświadczeniem, które musi jednak spełniać określone wymogi. Przy czym ułatwienie to dotyczy tylko niektórych zaświadczeń.
Pierwszą grupę zaświadczeń, które mogą być zastąpione oświadczeniem wnioskodawcy, stanowią dokumenty potwierdzające wysokość osiąganego dochodu, która istotna jest przy ustalaniu uprawnień do zasiłku rodzinnego.
Oświadczeniami można również zastąpić obowiązujące przed 1 lipca 2011 r. zaświadczenia wystawiane przez szkołę lub szkołę wyższą
Z omawianego ułatwienia mogą również skorzystać osoby starające się o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego.
Z art. 23 ust. 5c ustawy o świadczeniach rodzinnych wynika, że składając jedno z omawianych oświadczeń należy umieścić na nim klauzulę o następującej treści: \"Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia\". Zastępuje ona pouczenie o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Klauzula taka znajduje się na wzorach poszczególnych oświadczeń, które stanowią załączniki do wymienionego rozporządzenia.
Wypełniając oświadczenia trzeba wziąć pod uwagę, że organy wypłacające świadczenia rodzinne mają prawo do sprawdzania i weryfikowania informacji w nich zawartych. Podanie nieprawdziwych danych, oprócz odpowiedzialności karnej, spowoduje wstrzymanie wypłaty danego świadczenia i konieczność zwrócenia wypłaconych już kwot, które potraktowane zostaną jako świadczenia pobrane nienależnie. Kwoty te będą powiększone o ustawowe odsetki i podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.\"
~west czy jesteś świadomy tego że nawołujesz do przestępstwa; czy zdajesz sobie sprawę że kodeks karny za takie działanie przewiduje karę do 3 lat; czy masz świadomość, że polskie sądy wydają wyroki w sprawach składania fałszywego oświadczenia;
dura lex sed lex
Wiem że dobrze zrobiłam. Mi nie chodzi o u.d.u.punie tej baby. Chodzi o prawidłowe postępowanie. Wezwę ich, niech mi tam oświadczą że się pomylili itp. i już. A baba będzie miała nauczkę. Od odrobiny przyzwoitości korona jej z głowy nie spadnie.
~west czy jesteś świadomy tego że nawołujesz do przestępstwa; czy zdajesz sobie sprawę że kodeks karny za takie działanie przewiduje karę do 3 lat; czy masz świadomość, że polskie sądy wydają wyroki w sprawach składania fałszywego oświadczenia;
dura lex sed lex - nie nawołuję. Piszę tylko, że przy konfrontacji petent napisze w końcu prawdę i nic mu nikt nie zrobi. Szkoda tylko naszych nerwów. Petent powie, że się pomylił i nic mu nikt nie zrobi.