zapytam jak macie ryczałt na używanie prywatnego samochodu to jak się rozliczacie.., np. ja 200km x 0,8358 = 167,16 zł wiadomo jak jestem w pracy 22 dni, jak nie to odejmuję od 22 dni - nieobecności w pracy - 2 dni = ....., ale mnie chodzi o to - czy od ryczałtu pracodawca odprowadza podatek dla asystentów rodziny......., bo wiem że pracownicy socjalni moją ryczałt tak samo się rozliczają ale nie moją od danej kwoty podatku...., czy to się różni - asystent, a socjalny ??? czy oni do ryczałtu również mają inną ustawę???? bardzo proszę o wypowiedź - znawców prawa....dzięki
Ja także miałam robione badania na samochód. Myślałam, ze po dwóch latach w końcu będę miała płacone za paliwo a tu lipa. Przepis wszedł, że każdy kto jeździ samochodem w teren musi mieć wykonane badanie.
maja123 pisze:jak byłam socjalnym to od ryczałtu miałam odprowadzany podatek
Ja mam odprowadzany podatek. Ale socjalni nie mają ryczałtu opodatkowanego, bo ustawa o pomocy społecznej im to gwarantuje. Asystenci pracują wg rozporządzenia ministra transportu. Ustawa nas ani nie chroni ani nie wspiera.