praca z ofiarą przemocy - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 11 mar 2015, 10:06

Czy macie jakieś sprawdzone metody pracy z ofiarą przemocy?? w ostatnim czasie wśrod moich rodzin znalazło się kila z problemem przemocy - mąż bijący żonę/partnerkę. Największym problemem jest dla mnie przekonanie, uświadomienie tym kobietom że problem ten dotyczy nie tylko ich ale i ich dzieci, które są świadkami przemocy oraz przekonanie, że są wstanie zmienić swoje życie. Staram się je wzmacniać, zwracac uwage na mocne strony, nakierowywać na różne możliwości zmiany sytuacji. Jednak kończy się na tym, że na jedno slowo męża wracają do niego i uważają ze teraz to już będzie dobrze. Oczywiście pomimo zapewnień mąż na terapię dla sprawców nie idzie ona do psychologa nie idzie i po krótkim czasie znów mamy to samo.... Może macie jakieś pomysly jak wspierać te kobiety,??
Marti123

Napisano: 11 mar 2015, 10:49

W gminie niem psychologa ?
Gość

Napisano: 11 mar 2015, 11:05

Wiesz no, ze współuzależnieniem jest jak z kązdym innym uzależnieniem. Jak nie będzie gotowa żeby odejść to nie odejdzie choćbyś jej załatwiła nie wiadomo co. Zawsze wymówki, zawsze obiecanki, zawsze coś - jakiś powód żeby zostać.

Ja osobiście nie dałam rady przekonać "moją współuzaleznioną" do odejścia. I nic nie pomagało, ani pitolenie o dobru dzieci, ani groźby, że je zabiora, ani nic innego. Zaczęła tak mi na nerwy działać, ze sobie odpuściłam i czekałam jedynie jak jej znowu dowali żeby gościa usadzić.
Plush

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x