Badanie kontrolne ?
Badanie kontrolne ?
Pracownik miał 11 dni L-4. Wrócił do pracy na 2 dni i znowu poszedł na 30 dni L-4. Czy należy go skierować na badania kontrolne po powrocie do pracy ? Moim zdaniem nie ale mój szef twierdzi, że tak. Proszę Was o pomoc.
Re: Badanie kontrolne ?
Za każdym razem , kiedy zwolnienie lekarskie pracownika ma 30 dni w ciągłości wysyłasz pracownika do lekarza medycyny pracy. W Twoim przypadku tych 11 dni nie bierz pod uwagę, bo po tym zwolnieniu pracownik wrócił do pracy. Kolejne zwolnienie wyniosło 30 dni i po tym zwolnieniu kierujesz do lekarza. Kierownik ma rację.
Benia 123 dziękuję za odpowiedź, ale doczytałam, że do 30 dni włącznie nie trzeba kierować. Jeśli jest 31 dni wtedy już trzeba. Więc jak ?
Znalazłam taki zapis :
Wynika to wprost z art. 229 § 2 Kodeksu pracy, w którym mowa o tym, że pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim, a w przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.
Wynika to wprost z art. 229 § 2 Kodeksu pracy, w którym mowa o tym, że pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim, a w przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
miałam kiedyś przypadek,że Pani po 25 dniach ciągiem, przerwała zwolnienie na weekend i potem znowu 28 dni i po konsultacji z medycyna i PIP tak zostawiłam i nie kierowałam na kontrolne.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
Oprócz Badanie kontrolne ? - Kadry przeczytaj również:
asystent rodziny system zadaniowy
zadaniowy czas pracy asystenta rodziny
czy do urlou wypoczynkowego ciągłego licza sie soboty
prośba o wyliczenie urlopu wypoczynkowego do kiedy
ZFŚS
od kiedy drugi kierownik
urlop bezplatny
wypowiedzenie
Fundusz socjalny
Wyrównianie płacy zasadniczej
urlop a wychowawcze